“Tranquil·litat i garantia”, la consigna que llança Planas als llauradors valencians del Tajo-Segura

El ministre d’Agricultura l’aigua per als cultius amb “els cabals d'aigua i amb la modernització del regadiu”

El ministre Planas en l'arribada al Palau de la Generalitat aquest dijous
El ministre Planas en l'arribada al Palau de la Generalitat aquest dijous / Rober Solsona (Europa Press)

“Compromís, tranquil·litat i garantia.” És el missatge que ha volgut transmetre el ministre d’Agricultura, Luis Planas, als llauradors valencians després de la retallada del cabal previst en el transvasament Tajo-Segura que ha aprovat el Consell de Ministres.

Planas, que s’ha reunit amb el president de la Generalitat a València, ha assegurat als agricultors valencians que podran tirar avant els seus cultius, ja que ha donat per garantits “els cabals d'aigua i amb la modernització del regadiu”.

Planas ha remarcat que el regadiu és una “part fonamental del sector agroalimentari” i del conjunt d'Espanya, ja que suposa aproximadament 3,8 milions d'hectàrees i més del 75 % de la producció.

En la seua intervenció, el ministre d’Agricultura ha assenyalat “alt i clar” que el govern espanyol d'Espanya “garanteix als regants que puguen continuar fent-ho en el futur, malgrat les circumstàncies i del canvi climàtic al qual estem enfrontant-nos”, que ha fet que des de l'any 1980 s'haja reduït un 12% la pluviometria del país i que pot arribar a disminuir-la un 15% el 2050.

A més, ha indicat que “algunes decisions legals”, tant del Tribunal Suprem com de la Unió Europea, han “obligat” el govern espanyol a “prendre decisions”. Des del punt de vista de Planas, en aquest context, hi ha “menor disponibilitat d'aigües superficials i subterrànies” i “és l'obligació de qualsevol govern responsable, si volem dotar de les masses d'aigües necessàries per al reg, ampliar la capacitat d'ús de les aigües no convencionals, aigües regenerades i també la dessalinització".

Més de 2.000 milions per a modernitzar el reg

En aquest sentit, el titular d’Agricultura ha subratllat “l'immens esforç” que farà el govern d'Espanya i la resta d'administracions invertint-hi 22.000 milions d'euros fins a l'any 2027, dels quals la meitat corresponen a l'executiu espanyol.

Luis Planas també ha destacat a València que el seu executiu destinarà 2.130 milions d'euros per a la modernització de regadiu, dels quals 930 milions corresponen al Pla de Recuperació. El responsable d’Agricultura ha detallat que a la Comunitat Valenciana en la fase 1 i 2 hi ha set projectes amb 83,6 milions d'euros compromesos en el Pla de Recuperació i que en la fase 3 hi haurà 16,5 milions suplementaris.

També et pot interessar

stats