Torra insta Sánchez a reunir-se de forma urgent

El president de la Generalitat de Catalunya pretén abordar amb el nou cap de l’executiu espanyol els plans sobre els polítics empresonats.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a l'eixida de la presó d'Estremera
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a l'eixida de la presó d'Estremera / Fernando Villar (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha instat aquest dilluns el nou cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a celebrar amb caràcter urgent una reunió per a saber els seus plans sobre els polítics independentistes en presó preventiva i sobre l'autodeterminació.

Torra, que ha visitat per segona vegada en quinze dies els polítics independentistes que hi ha empresonats a Estremera, ha incidit que en aquesta "negociació" amb Sánchez, el govern català partirà del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre i la declaració posterior d'independència. "Quin PSOE ens trobarem? Ens sembla molt important conéixer el projecte que té el senyor Sánchez per a Catalunya, no solament en termes de presos polítics sinó també respecte del dret d'autodeterminació a Catalunya", ha afirmat.

Així mateix, Torra ha qüestionat la intenció de mantindre intervinguts els seus comptes a pesar que s’haja suspés ja l'aplicació de l’article 155. Segons ha assegurat, el control es refereix exclusivament als comptes de la Generalitat catalana relacionats amb l'aplicació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) de l'any 2015.

El president català, que ha estat a Estremera dues hores i mitja, ha agraït la "dignitat" amb la qual els seus companys continuen defensant la llibertat de Catalunya des de la presó. En aquest sentit, ha parlat de la importància que "es faça justícia i no escarment", una justícia que recentment li va permetre "abraçar tres consellers del govern de la Generalitat catalana que estan en llibertat a Bèlgica", i que estan acusats dels mateixos fets que els presos d’Estremera.

També ha tingut paraules d'agraïment per a Jordi Turull i Josep Rull, els dos "consellers" que en un "gest de generositat" van renunciar al seu càrrec per a fer possible el nou govern català. Per la seua banda, Torra ha confirmat finalment que els nous consellers acudiran demà a Estremera per a realitzar "l’intercanvi de carteres" amb els seus antecessors.

També et pot interessar

stats