Torra: “Exigim l’amnistia per a totes les persones represaliades”

El president català ha respost així a la sentència del Suprem que condemna entre 9 i 13 anys de presó als líders independentistes.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la compareixença
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la compareixença / À Punt NTC

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha contestat a la sentència del Tribunal Suprem que condemna entre 9 i 13 anys de presó als líders del ‘procés’ independentista. “Exigim la fi de la repressió i la llibertat dels presos i preses polítiques, exiliats i exiliades, i l’amnistia com a punt final per a totes les persones represaliades”, ha expressat aquest migdia durant una roda de premsa al Palau de la Generalitat de Catalunya, a més de valorar que l’ús del codi penal “contra la voluntat popular és una herència de la dictadura, no un tret propi de la democràcia”.

Torra ha denunciat que l’amenaça, la presó i el càstig “no són la solució de res”. “El dret d’autodeterminació no és cap delicte, és un dret de les nacions reconegut en tractats internacionals subscrits pel regne d’Espanya”, ha manifestat, a més d’afegir que el juí del procés ha construït “un relat fals per a cometre un acte de venjança i no de justícia”. El president català ha emfatitzat que les dotze persones condemnades són “demòcrates i pacífiques”, totes elles líders socials o persones que han actuat “avalades pel programa electoral amb què es van presentar a les eleccions”.

Segons Torra, el govern català ha treballat “fins al darrer minut” per a realitzar el referèndum de 2017 de manera acordada amb l’executiu espanyol, però que aquest ha reaccionat “amb un procés de recentralització i una progressiva dilució de les autonomies”. “La negativa de l’Estat a iniciar un diàleg per a una solució del conflicte polític, no ens detindrà en la determinació de construir un estat independent. Avancem cap al camí de la república catalana sense excuses”, ha afegit.

Durant la compareixença –que ha fet en català, castellà i anglés–, Torra ha avançat que aquesta vesprada enviarà cartes al rei Felip VI i el president en funcions, Pedro Sánchez, per a demanar una reunió urgent que tracte “la crisi que s’obri amb la sentència”.

També et pot interessar

stats