Tens debat entre el Botànic i l'oposició en les Corts pel requisit lingüístic en la llei de la funció pública

La cambra vota la norma aquest dijous entre acusacions del PP, Ciutadans i Vox als socis de govern de voler "imposar" el valencià en l'administració.

El diputat del PPCV José Antonio Rovira, durant la seua intervenció aquest dimecres en les Corts
El diputat del PP José Antonio Rovira, durant la seua intervenció aquest dimecres en les Corts / À Punt NTC

El requisit lingüístic continua sent el principal escull entre el govern valencià i l'oposició parlamentària per a l'aprovació de la llei de funció pública. El ple de la cambra ha debatut aquest dimecres la norma –que es votarà dijous–, en una tensa sessió, de les més dures que es recorden, que ha enfrontat els partits del Botànic amb el Partit Popular, Ciutadans i Vox. L'oposició rebutja la introducció del requisit del valencià per a accedir a l’administració per considerar-la "sectària", mentre que el PSPV, Compromís i Unides Podem la defensen i la qualifiquen de necessària. 

"Bunyol", "xorrada", "idiotesa". Són alguns dels qualificatius que han dedicat els grups de l'oposició en les Corts a la futura llei de funció pública, una norma que no soluciona, consideren, els problemes del funcionariat valencià i que únicament busca "imposar" el valencià i "arraconar", "perseguir" i "marcar" els castellanoparlants. Deixarà al carrer milers d'interins, asseguren el PP, Ciutadans i Vox. 

El PSPV, Compromís i Unides Podem ha eixit en bloc a defensar la importància de la llei perquè, segons afirmen, permetrà modernitzar i professionalitzar l'administració autonòmica. Els tres partits han acusat l'oposició de "valencianofòbia" i de voler esborrar qualsevol referència a la igualtat entre home i dones. La norma, han assegurat, garanteix que tots, valencians i valencianes, puguen ser atesos en la seua llengua, ja siga el valencià o el castellà, i han recordat que va ser el PP el que va introduir el requisit lingüístic en l'educació valenciana, i que a Galícia, on governa, existeix el requisit en l'administració.

La nova normativa, que previsiblement tirarà avant amb els vots dels socis del Botànic, regularà el treball i les funcions de 237.000 empleats públics de la Generalitat (per exemple, reduirà les escales i agrupacions professionals), i també l’accés de funcionariat nou. L’objectiu de la norma, a més, és simplificar el cos funcionarial de l’administració, garantir la mobilitat interna i el relleu generacional. També garantirà que els 50% dels nous llocs de treball siguen per oposició lliure i blindarà l’anonimat dels funcionaris que denuncien casos de corrupció.

També et pot interessar

stats