Té sentit la jornada de reflexió?

Amb les xarxes socials i la missatgeria instantània, les veus expertes consideren que ha quedat desfasada

Experts asseguren que el dia de reflexió ja no té sentit en el context actual / À Punt NTC

Una vegada acabada una campanya electoral, la intensitat dels últims quinze dies dona pas aquest dissabte a 24 hores de reflexió i sense agenda pública dels candidats i candidates a la Generalitat i als ajuntaments valencians.

Des d’aquest divendres a la mitjanit, hem entrat en una jornada de reflexió que s’ha quedat anacrònica en temps de xarxes socials. Alexis Lara, sociòleg, ho confirma: "Ara mateix, amb les xarxes socials i la missatgeria instantània, la jornada de reflexió ha quedat desfasada perquè la gent fa política o micropolítica el dia de reflexió també".

Susi Boix, presidenta de l’Associació de Politòlegs de la Comunitat Valenciana, també assegura que “hui en dia ja no té sentit” mantindre un dia de reflexió com l’enteníem, tot i que “pot comportar un dia de descans per a assessors, per a periodistes o per als candidats i donar-los aquest moment de descans familiar”.

En aquestes hores prèvies a la jornada electoral, les formacions polítiques no poden demanar el vot, no es pot difondre propaganda electoral, ni fer-se cap acte de campanya. Amb tot, veus expertes asseguren que la llei no detalla què es pot considerar propaganda, cosa que deixa la porta oberta a la picaresca. La Junta Electoral és l'encarregada de decidir les sancions sobre cada cas particular. 

Diumenge, més de 3,7 milions de valencians i valencianes estan citats a les urnes per a votar en les eleccions autonòmiques i municipals. Les formacions polítiques han centrat tots els esforços, especialment en l'última setmana de campanya, a seduir els indecisos que, segons el CIS, se situen al voltant del 30%. La crida a la participació ha marcat les últimes hores de la campanya electoral.

La Comunitat Valenciana s'ha convertit en epicentre de la campanya electoral en les últimes setmanes, especialment per als grans partits estatals, ja que consideren aquestes eleccions com una antesala dels pròxims comicis generals.

També et pot interessar

stats