Els candidats a presidir la Generalitat tanquen a València i Alacant la campanya més oberta

Els aspirants afilen els missatges amb l'esperança d'atraure l'últim indecís, o bé de consolidar els que confien a tindre ja convençuts

Els candidats i la candidata a presidir la Generalitat donde per tancada la campanya electoral
Els candidats i la candidata a presidir la Generalitat donde per tancada la campanya electoral / À Punt NTC

Els partits i coalicions que es disputen el poder en la Generalitat i els 542 municipis valencians protagonitzen aquest divendres els últims actes de la litúrgia electoral. Candidats i candidates afilen els missatges amb l'esperança d'atraure l'últim indecís, o bé de consolidar els que confien a tindre ja convençuts en una de les campanyes més obertes que es recorden. Després de quinze dies recorrent pobles, ciutats i comarques, els estats majors de cada formació s'afanyen a transmetre optimisme i fe en la victòria. Diumenge, quan la ciutadania n'haja dit la seua, començarà una altra història.

Les comarques del sud poden ser clau per a decantar el resultat final cap a una majoria o l'altra. Per això, el candidat del PSPV a revalidar la presidència de la Generalitat, Ximo Puig, ha optat per tancar la campanya a Alacant acompanyat per la candidata a l’alcaldia de la ciutat, Ana Barceló; la número u a les Corts per la província, Josefina Bueno, i el diputat al Congrés Alejandro Soler. En un acte en l’auditori provincial ADDA, Puig ha fet bandera de la seua gestió al capdavant del Consell per a demanar la confiança de la ciutadania, a la qual ha llançat un missatge d'esperança: "Hem avançat junts i hem de continuar fent-ho". També ha demanat als votants tindre "rebel·lia democràtica enfront dels que volen tornar al passat", perquè "és el camí correcte".

El candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, ha fet aquest divendres una autèntica marató, amb actes de nord a sud de la Comunitat Valenciana. A primera hora de la vesprada ha acompanyat la candidata popular a l’alcaldia de València, María José Catalá; però, igual que Puig, Mazón també ha optat per fer l’últim acte previ a la jornada de reflexió a la ciutat d’Alacant. 

En ell, Mazón ha demanat concentrar el vot en el PP perquè "la suma multiplica" i ha afirmat que, a partir del diumenge 28 començat una nova realitat que el seu partit ja pot palpar. Amb les seues últimes paraules, Mazón ha aprofitat per a fer una crida a tots els votants del Partit Popular i als que no ho són, així com als que alguna vegada van votar al seu partit i, sobretot, als indecisos. A tots ells els ha dit que necessiten un canvi i que és un canvi que urgeix.

Pel que fa a Ciutadans, la candidata Mamen Peris ha eixit a per totes en aquests últims quinze dies, amb l'esperança de capgirar les enquestes, que els deixen fora de les administracions. En un sopar a Torrent (Horta Nord) amb candidats, afiliats i simpatitzants i entre crits de "presidenta", Peris ha afirmat que el seu partit ha demostrat que fa una política útil. A més, s'ha dirigit directament als votants per a dir-los que no han d'estar llastats per unes enquestes en què han participat menys de 1.500 persones i que tenen la possibilitat de canviar el destí de la Comunitat Valenciana, no votant als blocs, sinó al centre que representa el seu partit. "Açò ho canviem. Suma't a la revolució de Ciutadans", ha afegit.

La ciutat de València ha sigut l’escenari més escollit pels candidats a la presidència per a donar per concloses aquestes dues últimes setmanes frenètiques. És el cas de Compromís que, en la primera campanya de l'era post Mònica Oltra, han fet de la proximitat i la política centrada en les persones els principals eixos del discurs. La coalició ha posat punt final amb un sopar a la plaça del Pilar, on tenen la seu nacional, i que ha reunit entre altres, l’aspirant a governar la Generalitat, Joan Baldoví, i l’actual alcalde de la ciutat i que busca revalidar el càrrec, Joan Ribó. 

Baldoví s'ha mostrat molt satisfet amb com ha anat la campanya electoral perquè ha sigut una campanya de proximitat en què ha recorregut 200 pobles i ha fet 35.000 quilòmetres. Ha destacat, sobretot, que ha sigut una campanya centrada en propostes que interessen els valencians i que ha sigut una campanya elegant i allunyada dels temes de Madrid, en què no han volgut entrar en polèmiques. "Amb vosaltres no hi ha res impossible i ho demostrarem aquest diumenge. El 28 celebrarem una nit històrica", ha dit per a tancar el seu discurs.

Per la seua banda, Vox ha centrat la campanya a donar a conéixer Carlos Flores, l'únic dels sis candidats que no arriba a la candidatura des de la política. El partit també ha celebrat un sopar a València que Flores ha definit com un acte "quasi íntim" i en el qual ha regnat l'optimisme. Flores s'ha mostrat satisfet d'haver arribat a tots els racons de la Comunitat Valenciana, on ha pogut sentir el caliu de tots els valencians que, està segur, es manifestarà en una gran quantitat de vots per a la seua formació. Ha aprofitat per a demanar a la ciutadania que el diumenge vote i que vote amb consciència, pensant en els seus fills.

També a València, Unides Podem-Esquerra Unida ha tancat campanya amb tots els honors. En un míting en l’antic llit del riu Túria, l'exlíder de la formació morada, Pablo Iglesias, ha subratllat que la candidatura és "l'única força política" de la Comunitat Valenciana que "s'ha atrevit a assenyalar als mafiosos", en contraposició a Compromís i al PSPV. Acompanyat de la secretària d'Organització de Podem, Lilith Verstrynge, Iglesias ha abrigallat als candidats de la confluència a la Generalitat i a l'Ajuntament de la ciutat, Héctor Illueca i Pilar Lima.  

Per la seua banda, Illueca ha afirmat que la seua formació va arribar a la política a derrotar el neoliberalisme i a fundar una nova república. També ha afirmat que "l'única alternativa real al populisme de dretes és una síntesi política que nugue sobirania, democràcia i socialisme".

També et pot interessar

stats