Se suspén el juí al cervell financer d'Emarsa per falta de proves

L'empresari Jorge Ignacio Roca s'enfrontava a cinc anys de presó per, presumptament, blanquejar diners de l'empresa pública.

Processats pel cas EMARSA en una vista judicial.
Processats pel cas EMARSA en una vista judicial. / Europa Press

L'Audiència Nacional de Madrid ha suspés per falta de documentació el juí de la peça 9 del cas Emarsa que havia de jutjar el considerat com a cervell financer de la trama. L'empresari Jorge Ignacio Roca s'enfrontava a cinc anys de presó per, presumptament, blanquejar diners procedents de l'empresa pública d'aigües, Emarsa, a través dels comptes de la depuradora de Pinedo. El jutge valencià que els investigava es va inhibir en imputar-los delictes de blanqueig comesos fora d'Espanya, ja que el compte estava a Andorra. Ara, el tribunal espera rebre la documentació, procedent d'aquest país, que ha sol·licitat la comissió rogatòria.

A banda de Semper hi ha tres acusats més: Vicente Gil Usedo i els fills d'aquest últim, Vicente i María Gil Blay. S'enfrontaven cadascun a cinc anys de presó per un delicte de blanqueig de capitals i al pagament d'una multa d’1,9 milions d'euros i inhabilitació especial durant set anys per a l'exercici de la indústria i el comerç.

El cas Emarsa es va obrir en 2010 per a investigar el suposat saqueig de l'empresa pública Emarsa, gestora de la depuradora de Pinedo, i va derivar en una trentena d'imputacions en diferents peces pel desviament de 23,5 milions d'euros.

En el seu escrit de conclusions provisionals, la fiscalia acusa Roca Samper i Gil Usedo d'haver obert un compte a Andorra l'octubre de 2010, en el qual Gil Usedo es va identificar com a ebenista jubilat i fabricador de souvenirs, i al qual Roca va transferir 690.180 euros. Suposadament, aquests eren fons públics d’Emarsa obtinguts de forma il·lícita.

La suposada trama corrupta d'Emarsa va operar entorn de dos "negocis". Un d’aquests basat en l'increment dels costos d'explotació que va comptar amb el vistiplau de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals, Epsar. L'altre, es va basar en un encariment artificial de les operacions, sustentat en diverses empreses pantalla.

12 anys de presó per a l’exgerent d’Emarsa

El juny passat, l'Audiència Provincial de València va condemnar l’exgerent d’Emarsa Esteban Cuesta a 12 anys i mig de presó i l’exvicepresident de la Diputació de València Enrique Crespo a 10 anys per aquests fets.

Segons la sentència, els principals responsables de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo van articular "un sistema fraudulent de facturació amb el qual van aconseguir el desviament de 23,5 milions d'euros de diners públics" entre 2004 i 2010.

També et pot interessar

stats