El Suprem confirma els tretze anys d'inhabilitació de Junqueras fins al 2031

L'alt tribunal renuncia a rebaixar-li l'agreujant de malversació, com també a Romeva, Turull i Bassa, la qual cosa frustra la possibilitat de presentar-se a les pròximes eleccions

Oriol Junqueras  i el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la valoració dels resutats.
Oriol Junqueras i el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la valoració dels resutats. / À Punt NTC

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha rebutjat rebaixar la condemna per malversació a l'exvicepresident català Oriol Junqueras, tot i la recent modificació del tipus delictiu en el Codi Penal, que també ha derogat el delicte de sedició. L'alt tribunal li manté els tretze anys d'inhabilitació (fins al 2031), la qual cosa li impedirà presentar-se a les pròximes eleccions per Esquerra Republicana de Catalunya. 

El tribunal estén la decisió als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, als quals també es nega a llevar l'agreujant de malversació en la condemna per desobediència, la qual manté la pena d'inhabilitació, si bé fins al 2030. Argumenta que, davant de l'organització d'un referèndum il·legal amb fons públics (com estipula que va ser el del primer d'octubre de 2017), no es pot interpretar una malversació atenuada.

A més, el tribunal condemna a Jordi Sánchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmniuim Cultural) per desordres públics i a Carme Forcadell, Josep Rull i Joaquim Forn per desobediència. No obstant això, en els seus casos aquest canvi de delictes suposa l'extinció total de les seues respectives condemnes d'inhabilitació.

La sala penal rebutja que el delicte de sedició derogat puga entendre's ara castigat amb el nou delicte de desordes públics, indicant que la reforma penal deixa impunes els processos secessionistes que no vagen acompanyats d'actes de violència o intimidació.

També et pot interessar

stats