El Suprem celebrarà el 22 de juliol una vista pel recurs de Santos Cerdán perquè el traguen de presó provisional

La Fiscalia veu risc de destrucció de proves i nega que fora víctima d’un “delicte provocat” per Koldo García

L'exsecretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, durant una sessió plenària en el Congrés dels Diputats, a 12 de juny
L'exsecretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, durant una sessió plenària al Congrés el 12 de juny / Jesús Hellín (Europa Press)

El Tribunal Suprem celebrarà el dilluns 22 de juliol a les 10:30 hores una vista a porta tancada per a estudiar el recurs d’apel·lació presentat per l’exsecretari d’organització del PSOE Santos Cerdán, que reclama la seua llibertat immediata després d’haver sigut enviat a presó provisional en el marc del cas Koldo. El dirigent socialista està investigat pels presumptes delictes d’organització criminal, tràfic d’influències i suborn.

En una providència notificada a les parts, la sala d’apel·lació —integrada pels magistrats Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral i Pablo Llarena, este últim com a ponent— ha acceptat la celebració de la vista, després que la defensa de Cerdán al·legara manca d’indicis suficients i denunciara una actuació “inquisitiva” per part del jutge instructor, Leopoldo Puente.

En el seu escrit de recurs, Cerdán es presenta com a víctima d’una "causa general" i qüestiona la fiabilitat de les gravacions realitzades durant anys per Koldo García, a qui apunta com un “col·laborador policial” que hauria induït els fets. També nega tindre cap paper clau en la suposada trama de comissions per adjudicacions d’obres públiques i assegura que exercia únicament una funció de mediació entre el partit i el govern per a desencallar projectes.

El jutge veu un paper principal de Santos Cerdán i risc de manipulació de proves

Tot i això, l’instructor del Suprem rebutja estos arguments i sosté que existeixen indicis sòlids per a considerar que Cerdán, juntament amb l’exministre José Luis Ábalos i l’exassessor Koldo García, podria haver format una organització criminal per a beneficiar-se econòmicament de licitacions públiques a través d’empreses com Servinabar.

Segons la interlocutòria, Cerdán hauria sigut l’instigador inicial de la trama, i amb l’arribada d’Ábalos al Ministeri de Transports, va col·locar Koldo com a assessor amb la intenció d’usar la seua influència per a adjudicar contractes a empreses determinades, com Acciona i altres companyies associades, que després haurien pagat comissions. En este esquema, el jutge considera que Cerdán exercia un rol jeràrquic, recaptant diners i distribuint-los entre la resta d’implicats.

L’instructor remarca, a més, que el diputat socialista podria disposar de “coneixement privilegiat” sobre altres beneficiaris encara no identificats, i adverteix que existeix risc real que manipule, oculte o faça desaparèixer proves, motiu pel qual va acordar la presó provisional.

Anticorrupció reforça les sospites i rebutja l’existència d’un “delicte provocat”

La Fiscalia Anticorrupció, en un escrit firmat pel seu màxim responsable, Alejandro Luzón, ha mostrat la seua oposició al recurs de Cerdán i ha avalat íntegrament la decisió del jutge Puente. El ministeri públic considera que hi ha un “amplíssim caudal d’indicis” que apunten Cerdán com a figura central de la trama i assenyala que només ell coneix els detalls clau: qui pagava, quant, com es feien els pagaments i qui en resultava beneficiat.

Luzón rebutja que fora víctima d’un “delicte provocat” per Koldo García i assenyala que el paper del dirigent socialista no era passiu ni merament funcional, sinó essencial en el funcionament de la presumpta xarxa corrupta. Segons el fiscal, Cerdán hauria usat el seu càrrec al PSOE per a penetrar en el Ministeri de Foment i consolidar un sistema organitzat de cobraments il·lícits.

El PP: “No és una causa política, sinó de corrupció”

El Partit Popular, que exerceix l’acusació popular en la causa, també s’ha oposat al recurs. Segons la seua argumentació, Cerdán no pot presentar-se com una víctima d’una causa política perquè el que s’investiga és una trama de corrupció que afecta tant càrrecs públics com persones sense responsabilitats polítiques.

La decisió definitiva sobre si mantindre o no l’exsecretari d’organització del PSOE en presó provisional es coneixerà després de la vista del 22 de juliol. Mentrestant, el cas Koldo continua ampliant-se amb noves derivades i declaracions, amb una investigació centrada en la presumpta manipulació d’adjudicacions públiques per valor de milions d’euros.

També et pot interessar

stats