El Síndic de Greuges tanca la investigació sobre la gestió dels presumptes abusos a menors tutelats per Igualtat

Considera acceptades les seues recomanacions en la resposta que ha rebut de la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

El Síndic de Greuges, Ángel Luna, en una imatge d'arxiu
El síndic de greuges, Ángel Luna, en una imatge d'arxiu / I. Cabeller (Corts/Europa Press)

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha resolt el tancament del procediment de queixa per la gestió dels abusos sexuals a menors sota la tutela de la Conselleria d'Igualtat, després que l'administració haja acceptat les seues recomanacions i haja respost a les seues interpel·lacions.

La decisió es produeix després de conéixer la resposta de la conselleria sobre de l'informe que el Síndic va emetre el passat 11 de novembre, en un escrit que signen la secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, acompanyat d'un informe de la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero.

Al fil d'aquest document, el síndic considera "acceptades" les recomanacions que va efectuar i, en conseqüència, resol el tancament de la queixa "sense menyscapte de continuar desenvolupant les actuacions pertinents per a comprovar l'efectiu compliment d'aquestes".

La resolució posa fi al procediment de queixa sense possibilitat de recurs, però no està clar que pose fi a la controvèrsia que ha alçat la petició d'explicacions a la conselleria. El Partit Popular fa setmanes que exhibeix l'informe, que identifica 175 casos d'abús entre menors que han acabat en el sistema de protecció, per a atacar la gestió de la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, de la qual han reclamat la dimissió. La vicepresidenta del Consell, que compareixerà a petició pròpia a les Corts el pròxim 18 de gener per a explicar el document, acusa els populars de manipular les dades per a atacar-la amb motius partidistes. El departament d'Oltra i la mateixa consellera sempre han mantingut que els populars interpreten erròniament com a casos d'abús dins el sistema les sospites d'abús que s'han produït abans que el menor arribara a aquest i que es corresponen amb revelacions de les víctimes una vegada protegides.

Igualtat accepta les recomanacions del síndic

Entre les recomanacions del Síndic que accepta Igualtat hi ha el compromís d'estudiar la viabilitat de reformular en un únic protocol tots els existents per a la prevenció, detecció precoç i intervenció davant possibles casos de violència sexual de menors tutelades. En cas afirmatiu, la conselleria comunicarà a la institució del calendari i les vies per a implantar-ho.

També accepta la recomanació d'elaborar estàndards i indicadors que permeten avaluar l'eficàcia dels protocols i d'intensificar la formació dels professionals de manera coordinada amb la resta de conselleries implicades. Una formació que, Igualtat, recorda que ja està oferint.

Respecte de la proposta d'elaborar una estratègia autonòmica d'erradicació de la violència sobre la infància i l'adolescència i integrar-la en l'Estratègia Valenciana de la Infància i Adolescència, Igualtat assenyala al Síndic que aquesta estratègia ja contempla "la lluita contra la violència a persones menors d'edat de manera integral i proactiva".

I en resposta al suggeriment d'integrar en un sistema seguiment i registre totes les notificacions, comunicacions i la informació sobre les mesures aplicades en els menors que hi ha al sistema de protecció, la conselleria reconeix que, si bé des de mitjans de 2020 té tota la informació que s'indica quan s'apliquen mesures de protecció, no la té disponible quan no s'activen i els xiquets o adolescents són atesos pels equips específics d'atenció a la infància i adolescència (EEIIA), ja que ho impedeix la llei de protecció de dades personals. Per a resoldre aquest buit, informa que valora una instrucció per a recollir dades estadístiques sobre aquests casos, que incorpore la informació que demana el síndic "amb totes les garanties de confidencialitat legalment exigides".

Finalment, en el seu escrit la Conselleria d'Igualtat es disculpa per no remetre la resposta completa dins del termini inicial i excusa la demora en les comprovacions i els tràmits i procediments interns que han hagut de fer-se, en un context de vacances nadalenques i pandèmia.

També et pot interessar

stats