Mónica Oltra: "L'informe del Síndic de Greuges s'ha falsejat per a atacar-me d'una manera molt vil"

La vicepresidenta del Consell carrega contra els populars i els acusa de mentir conscientment sobre el sistema de protecció de menors amb interessos partidistes

La vicepresidenta Mónica Oltra compareix davant els periodistes
La vicepresidenta Mónica Oltra compareix davant els periodistes / À Punt NTC

Vil, mesquí, cínic... la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, no ha estalviat qualificatius per a referir-se a la pressió del PP contra la gestió de la protecció a la infantesa que es fa des del seu departament. Oltra ha aprofitat una visita rutinària a Lares, una associació d'atenció a persones majors, per a fer en una avançada de la seua pròxima compareixença a les Corts, que segons ha explicat tindrà com a objectiu "desmuntar les mentides del PP" sobre la presumpta desprotecció dels menors sota custòdia de la Generalitat, i ha acusat els populars de mentir conscientment per a desgastar-la amb motius partidistes.

"Davant la campanya de difamació que du a terme el PP la millor medicina contra mitges veritats i fake news, com es diu ara, és donar la cara, que és pel que sempre que m'he caracteritzat" ha explicat en una intervenció davant els periodistes, en què culpat la formació que lidera Carlos Mazón de confondre "conscientment" la detecció d'alertes del sistema "com un abús perpetrat".

Darrere d'aquesta controvèrsia hi ha l'informe de la Sindicatura de Gregues, a partir de dades de la mateixa conselleria, que adverteix de 175 casos de xiquetes i xiquetes sota protecció que han sigut víctimes d'abusos sexuals, un document que els populars estan exhibint per a carregar contra la gestió d'Oltra i que la vicepresidenta ha assegurat aquest dimarts que s'ha falsejat "per a atacar-la d'una manera molt vil", buscant rèdit en una "contesa política partidista en què tot no val".

Abusos fora del sistema

La consellera també ha avançat hui l'explicació que donarà a les Corts sobre l'informe del defensor del poble valencià, en una compareixença a petició pròpia que ja té data, i se celebrarà en una sessió extraordinària de la diputació permanent el pròxim 18 de gener. Segons ha explicat, una vegada dins del sistema de protecció de la Generalitat, amb independència del motiu que els ha portat, molts xiquets i xiquetes se senten segurs per a denunciar els abusos que van patir abans, un comportament a què els tècnics es refereixen com "la revelació".

"Això vol dir que han patit l'abús sexual dins el sistema de protecció? No. Això vol dir que dins el sistema de protecció han detectat l'abús", ha declarat Oltra, que també ha acusat el PP de faltar al respecte al conjunt dels professionals del sistema i de posar en risc els xiquets i les xiquetes sota custòdia de la Generalitat, els protocols que no existien durant la gestió dels populars i fomentant l'obscurantisme sobre una realitat "lletja".

"Insulten conscientment a tots els treballadors del sistema de protecció de la infància, quan saben perfectament que en eixe informe n'hi ha zero persones agressores del sistema de protecció i que els abusos s'han revelat dins el sistema, quan la majoria han passat abans i per això els xiquets han acabat en el sistema... i això és molt roí, molt roí perquè posa en perills als xiquets i xiquets, perquè en el moment que la política tinga por d'afrontar les coses llegues que passen en la societat, no podrem arreglar-ho i tornarem al "ojos que no ven"...

En referència als abusos infantils, Oltra ha advertit d'una realitat "que està oculta" i sobre la que "portem 25 anys de retard" en comparació amb la lluita contra la violència masclista, i ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut adverteix que un de cada cinc menors reporta abusos abans dels 18 anys, i que segons Save de Children la gran majoria dels autors són persones de l'entorn familiar o d'amistats. "Que fa la conselleria? Posar llum, fent protocols... tenim 700 professionals dedicats a preservar els xiquets dels maltractaments i els abusos. Què fa el PP? Mentir sobre això. I provar què?", ha explicat en defensa de gestió del seu departament.

Clarament molesta, la vicepresidenta ha advertit també que no pensa fer un pas arrere per aquestes acusacions, que han botat a la política estatal per boca del president nacional del PP Pablo Casado. "Mentre jo estiga al capdavant d'aquesta conselleria, que ningú s'enganye que no m'arrugaré, continuarem treballant per a erradicar la violència i els abusos i em té igual les mentides que conten i la pressió que facen. O no em coneixen?".

El Botànic ix en defensa d'Oltra i la bancada conservadora apel·la a Puig

Poc abans d'aquesta compareixença els síndics del Botànic han eixit en defensa de la vicepresidenta, mentre des de la bancada conservadora s'ha insistit a reclamar la dimissió d'Oltra i la compareixença, no ja d'Oltra, sinó del president de la Generalitat.

El president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha rebutjat que Oltra haja decidit comparéixer de manera voluntària a les Corts, perquè assegura "que s'ha volgut resistir" i que en realitat ho farà "obligada" per la pressió dels populars, que primer havien presentat una petició perquè donara les explicacions al cap del Consell. En un acte a Bétera, Mazón ha acusat Puig de "no conéixer o no tindre interés en l'assumpte" que en la seua opinió "frega la indignitat" i s'ha preguntat "per què s'està tapant tot això?".

En un sentit similar s'havia pronunciat, poc abans, en la junta de portaveus de les Corts la popular M. José Català. Ha declarat que la formació ha posat damunt de la taula "un assumpte tremendament greu", ha reclamat "transparència i comprensió lectora" sobre l'informe i finalment ha demanat a Puig que "done la cara" sobre un tema sensible que "embruteix" l'acció del seu govern i destituïsca la vicepresidenta. Una petició similar ha fet la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, que considera la qüestió un "escàndol més" en la gestió d'Oltra, a qui la portaveu de Vox, Ana Vega, ha acusat de ser la màxima responsable del fet que "tot el sistema de menors estiga fallant".

"Si Puig estiguera descontent amb l'acció d'Oltra l'hauria destituïda ja", ha afirmat el portaveu del PSPV-PSOE Manolo Mata, que atribueix al bon funcionament del sistema la detecció dels 175 possibles abusos i recorda que cap de les situacions s'ha produït dins o per famílies d'acollida "si no fora", lamentant que "a això al PP no l'importa".

Carles Esteve, de Compromís, ha qualificat de "vergonya" que els populars "li peguen la volta" a unes dades que "aporten llum" per a atacar la vicepresidenta, un comportament que la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha qualificat directament de "menyspreable".

També et pot interessar

stats