Primer cap de setmana després de la sentència del ‘procés’

‘La qüestió’ analitza les reaccions i les conseqüències, en la que ha sigut la jornada més llarga de disturbis a Barcelona.

Primer cap de setmana després de la sentència del ‘procés’
Primer cap de setmana després de la sentència del ‘procés’

Coincidint amb la jornada de vaga general a Catalunya i la massiva manifestació contra les condemnes als líders independentistes processats, el programa d’anàlisi de l’actualitat de la televisió d’À Punt La qüestió ha abordat aquest divendres les conseqüències de la sentència del procés. Aquesta ha sigut la quarta nit de protestes als carrers de Barcelona.

Diferents veus expertes de la magistratura han analitzat la decisió del Suprem en directe al plató, mentre que un equip del programa desplaçat a Barcelona ha incorporat altres testimonis a peu de carrer. 

El delicte de sedició

Per al professor de Dret Públic de la Universitat de València Andrés Boix la interpretació feta per l’alt tribunal del delicte de sedició, pel qual s’ha condemnat Junqueras, Turull, Romeva, Bassa, Forcadell, Rull, Sànchez i Cuixart, és molt “expansiva”, no restrictiva, cosa que comporta “molts riscos, no només per als condemnats ara, sinó per a tota la societat”. 

En aquest sentit, el magistrat Joaquim Bosch, membre de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, s’ha mostrat preocupat perquè aquest veredicte “col·lidisca” amb el dret a la protesta pacífica, i condicione “futures acusacions per altres tipus de protestes equivalents en altres tipus de qüestions”, com ara els desnonaments o les protestes del 15M. Per a Bosch, la sentència té “llums i ombres”. 

Contràriament a això, per a Laura Morell, també magistrada i membre de l’Associació Professional de la Magistratura, aquest ha sigut un procés “amb totes les garanties”, que ha donat com a resultat una sentència “molt treballada” que demostra l’alt grau de coneixement del poder judicial espanyol. 

Quant a l’anàlisi política i les conseqüències que aquesta sentència podria tindre en la pròxima convocatòria electoral, el politòleg Jordi Muñoz ha recordat que en situacions de conflicte hi ha una tendència a la polarització, que reforça “les veus més clares de banda i banda del conflicte en detriment dels partits que tenen posicions intermèdies”. Per al periodista i director de Vilaweb Vicent Partal “el problema és que analitzar només la sentència és quedar-se curt”, després de deu anys de mobilitzacions pacífiques, i “un govern normal” hauria de dialogar i trobar una eixida política. 

“La sentència ha dinamitat els ponts”

Laura Masvidal, parella de l’exconseller en presó Joaquim Forn, ha dit en La qüestió que la sentència “és una cosa dictada des de molt lluny per part d’una gent que ni sap que passa ací ni vol saber-ho” i ha agraït la “reacció immediata de la gent que sentia amenaçats els drets”. “Pensava que Espanya miraria per construir ponts, però ha sigut al revés. Els ha dinamitat amb la sentència”, ha assegurat. 

Aquest dissabte a primera hora es reunirà el gabinet de seguiment de la situació a Catalunya, i hi haurà compareixences per a fer balanç a les 10:00 hores i a les 20:00 hores. À Punt informarà minut a minut  a través de les diferents finestres. 

També et pot interessar

stats