La sessió de control evidencia la fracció del Botànic sobre l’ampliació del port de València

Compromís i Unides Podem insisteixen a paralitzar el projecte, mentre que Puig defensa que es complirà “estrictament” la normativa

Ximo Puig baixa de la tribuna després d'una de les seues intervencions en la tribuna de les Corts aquest dijous
Ximo Puig baixa de la tribuna després d'una de les seues intervencions / Corts

Les forces del Botànic han refermat aquest dijous les seues postures respecte a l’ampliació del port de València. En la sessió de control al govern valencià, Compromís i Unides Podem han insistit en la necessitat de paralitzar la construcció de la terminal nord, mentre que el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, ha convidat els seus socis de govern a no caure en “maniqueismes” i ha defensat que la infraestructura no ha de créixer "a qualsevol preu".

Des de Compromís, Fran Ferri ha considerat que l'ampliació del port és una decisió "transcendental" que afectarà al projecte de naturalització de l’antic llit del Túria o la devesa del Saler si finalment es du a terme. A més, Ferri ha fet una crida per a preservar l'Albufera, les platges del sud i a la lluitar contra l'emergència climàtica i evitar així que es perda un "ecosistema únic en el món".

Volem que la ciutat tinga port, però no que es menge la ciutat Fran Ferri - Síndic de Compromís

Per això, el portaveu de Compromís ha advocat per un debat "rigorós" per a abordar el projecte d’aquesta infraestructura comercial. "Volem que la ciutat tinga port, però no que es menge la ciutat", ha advertit. "Si els partidaris de l'expansió estan tan segurs que no tindrà impacte, per què utilitzen totes les armes contra la declaració d'impacte ambiental?", s'ha preguntat.

Per a Ferri, "el que està en joc és decidir si València s'ha de convertir en una ciutat bruta, com les capitals amb port al costat". A més, s'ha preguntat "quants llocs de treball es destruiran a Sagunt o Castelló”. 

En la seua resposta, Ximo Puig ha argumentat que la Comunitat Valenciana està en la "zona zero" del sud d'Europa quant a l'emergència climàtica. A més, ha defensat que el port és el "pilar imprescindible de l'economia valenciana", per la qual cosa ha demanat avaluar la qüestió "sense maniqueismes", i li ha contestat a Ferri que el port de Castelló va créixer l'any passat.

Per a Puig, el desenvolupament del port no ha de produir-se "a qualsevol preu", sinó "de manera ordenada" i cal "defensar l'interés general". Per aquesta raó, ha demanat veure "de quina manera és possible el port del futur", que complisca "estrictament" la normativa i que quede integrada "la ciutat i l'àrea metropolitana".

Així, el cap del Consell ha destacat les anunciades inversions del port en la desembocadura del Túria i el tramvia a Natzaret, a més d’un pla per a pal·liar la regressió de les platges del sud.

Com a síndica de Unides Podem, Pilar Lima ha preguntat a Puig si veu responsable dur a terme l'ampliació del port "en plena crisi climàtica". Ha advertit que aquest projecte deixa clar "el costat que ocupa cadascun en la història" i s'ha preguntat per "les costes que deixarem a les pròximes generacions".

L'ampliació no obeeix a necessitats tècniques ni legals, ni tampoc generarà nous llocs de treball perquè es basa en l'augment de la robotització Pilar Lima - Síndica d'Unides Podem

En aquesta línia, la síndica d’Unides Podem ha destacat que l'ampliació del port valencià "no obeeix" a necessitats tècniques ni legals, ni tampoc generarà nous llocs de treball perquè "es basa en l'augment de la robotització", a més de tindre una declaració d’impacte ambiental de fa 14 anys i amb una normativa de 1986.

"Permetrem que Aurelio Martínez continue frivolitzant amb aquest tema?", s'ha preguntat la portaveu d’Unides Podem sobre el president de l’Autoritat Portuària de València, per a alertar que les platges ja estan retrocedint i s'està "posant el perill el 'pulmó verd' de l'Albufera".

No crec que ací ningú vulga posar fi a les platges ni a l'Albufera Ximo Puig - President de la Generalitat

Puig, en la resposta a Lima, ha argumentat que el Consell "ha marcat que el seu objectiu principal és la lluita contra el canvi climàtic", amb una estratègia "transversal" de les conselleries. A més, ha assenyalat que "no cal deixar ningú en el camí" de la transició ecològica, per la qual cosa ha apostat per avançar en la línia del pacte verd europeu.

El president de la Generalitat ha insistit en que l’ampliació del port serà una actuació feta "amb el màxim rigor possible". "No crec que ací ningú vulga posar fi a les platges ni a l'Albufera", ha aclarit.

També et pot interessar

stats