El Senat vota a favor de limitar els aforaments dels polítics

La moció dels socialistes ha comptat amb els vots a favor del PP i l'abstenció de la resta de grups, per considerar-la insuficient.

El ple del Senat en una imatge d'arxiu
El ple del Senat en una imatge d'arxiu / Europa Press

El ple del Senat ha aprovat aquest dimecres una moció del Grup Socialista, amb els vots a favor dels populars, per a instar a la reforma de la Constitució i limitar els aforaments dels diputats, senadors i membres del govern espanyol "a l'exercici estricte de les funcions del seu càrrec".

La iniciativa, a la qual es van presentar onze esmenes que no van ser acceptades, ha comptat amb el suport del PP i del PSOE i l'abstenció de la resta dels grups, encara que alguns senadors del Grup Mixt hi han votat a favor. Els portaveus han justificat l'abstenció en considerar que tant la reforma de la Constitució prevista com les limitacions dels aforaments haurien de ser més profundes.

El portaveu del PP, Manuel Guillermo Altava, ha recordat que han donat suport a la limitació dels aforaments a diversos parlaments autonòmics, que ho portaven en el seu últim programa electoral i que va ser un dels assumptes que van acordar amb Ciutadans.

Antonio Julián Rodríguez Ezquerdo, del PSOE, ha indicat que, amb mesures com aquesta, els ciutadans poden creure més en la política. Així mateix, ha recordat que a Espanya hi ha uns 250.000 aforats, dels quals uns 232.000 pertanyen a les forces i cossos de Seguretat de l'Estat i "la ciutadania demana coherència, igualtat i regeneració".

La majoria de les esmenes anaven en el sentit d'ampliar la reforma de la Constitució a altres assumptes i a impulsar la supressió total dels aforaments, inclosos els previstos per a la Casa del Rei.

Reaccions de la resta de partits

Tomás Marcos, de Ciutadans, inclòs en el Grup Mixt, ha insistit que estan en contra dels privilegis per als polítics i ha alertat que la moció "pot ser una cortina de fum".

Des d'Units Podem, María Pilar Garrido ha considerat la iniciativa d'"insuficient" i en similars termes s'ha expressat el portaveu d'ERC, Bernat Picornell, qui ha encoratjat a aprofundir en la supressió.

Mocions a la casa reial

Respecte a la inviolabilitat del rei i l'aforament dels membres de la casa reial, Rodríguez Ezquerdo ha precisat que la seua inclusió faria necessari "una reforma agreujada" de la carta magna, que implicaria la dissolució de les Corts, un referèndum i la convocatòria de noves eleccions, "un procés més complex" que la proposta actual.

Altava, a pesar del vot a favor del seu grup, ha indicat que la moció és "prescindible perquè el govern ja està treballant" en això. Després d'afirmar que les supressions solament afectaran els membres de l'executiu i del legislatiu, ha apel·lat al rigor jurídic per a la reforma constitucional, motiu pel qual el PP sol·licitava més informes, a més de l'encomanat al Consell d'Estat.

També et pot interessar

stats