El Senat aprovarà la reforma del CGPJ per a impedir que faça nomenaments estant en funcions

El govern espanyol va impulsar la reforma de la llei orgànica com a mesura de pressió perquè el PP negociara la reforma de l’òrgan. 

Seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid
Seu del Consell General del Poder Judicial a Madrid / Europa Press

El Senat aprovarà previsiblement aquest dimecres la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) impulsada pel PSOE i Unides Podem per a impedir que l'òrgan de govern dels jutges realitze nomenaments amb el mandat caducat.

L’actual CGPJ està en funcions des de desembre de 2018 i no s'espera un ràpid acord per a renovar-lo, després que el govern de Sánchez i Iglesias i el PP donaren per trencades les últimes negociacions causa del veto dels populars a un dels candidats de l'executiu espanyol: el jutge José Ricardo de Prada.

La reforma de la Llei orgànica del poder judicial que arriba aquest dimecres al ple del Senat la van dissenyar els grups que donen suport al govern espanyol com un instrument per a forçar els populars a asseure's a negociar i evitar, així, que desenes de càrrecs judicials queden sense cobrir, però l'actual panorama polític complica qualsevol pacte.

La comissió de justícia de la cambra alta ha rebutjat aquest dilluns els vetos presentats pel PP i Vox a la reforma i no ha admés cap esmena, per la qual cosa, si no hi ha sorpreses, la proposició de llei quedarà aprovada definitivament en el ple i no haurà de tornar al Congrés.

L'oposició veu vulneració en la separació de poders

L’oposició considera que s'està vulnerant la separació de poders, però els defensors de la reforma recorden que tant l'executiu com el legislatiu tenen retallades les seues competències quan estan en funcions i consideren que l'actual Consell, triat quan en el Parlament el PP tenia majoria absoluta, ha perdut legitimitat per a continuar fent nomenaments.

Demà dijous es reuneix el ple del CGPJ i no hi haurà nomenaments en la seua agenda.

També et pot interessar

stats