El sector agrari carrega contra el consell de Planas de canviar de supermercat en funció dels preus

Les organitzacions professionals La Unió i AVA-Asaja insten al govern a “corregir el seu rumb” i “assumir responsabilitats”

Comprar de manera saludable i econòmica és possible
Una imatge d'arxiu d'una fruiteria dins d'un supermercat / À Punt NTC

Els agricultors i ramaders valencians han reaccionat aquest dimarts arran de les declaracions del ministre d'Agricultura, Luis Planas, que ha instat la ciutadania a canviar de supermercat quan no li agraden els preus, durant el transcurs de l'Observatori de la Cadena Alimentària, que ha reunit el sector primari, la distribució, la indústria i els consumidors.

AVA-Asaja defineix com a "fracàs" les polítiques del govern

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha animat a Planas a “posar ell l’esforç que sol·licita als agents de la cadena”. Aguado ha assegurat que “la inflació en la cistella de la compra és un fracàs de les polítiques que encareixen els impostos i els costos de producció. Per tant, el govern ha de corregir el seu rumb, assumir la seua responsabilitat i beneficiar al consumidor sense perjudicar el productor”.

“Si els fertilitzants han pujat un 62%, les llavors un 50%, l'energia un 49% i els combustibles un 46% per culpa de decisions polítiques equivocades; i si, a més, el govern ha apujat el salari mínim interprofessional un 47% en cinc anys i ha creat nous impostos com el del plàstic, de veritat aquests mateixos polítics poden pensar que els preus no pujaran en el punt de venda?” s’ha qüestionat el dirigent agrari.

Tot i el repunt dels preus en origen en alguns cultius i ramaderies, “la rendibilitat del sector productor ha empitjorat perquè, a més de l'escalada inassumible dels costos de producció, les adversitats climàtiques i la falta de solucions per a fer front a plagues i malalties ha minvat les produccions” ha afirmat Aguado. Per això, entre altres coses, ha demanat al ministeri “que es pose les piles” per a establir, a través d'un organisme públic, els costos, ingressos i beneficis mitjans en cada baula i fer complir la llei de la cadena alimentària.

La Unió considera “impresentable” la posició del govern

Per la seua part, la Unió Llauradora i Ramadera ha qualificat de “decebedora” i “impresentable” la posició del govern i l'absència de noves mesures davant l'actual crisi d'encariment dels preus de l'alimentació, “en la qual és més que evident que no són els productors els qui la generen”. “El Ministeri ha reunit l'Observatori per a explicar-los per què no prendrà cap mesura més, sense que s'haja elevat cap veu crítica, la qual cosa és quasi pitjor”, han comentat des de l'organització, que ha descrit com una “simple posada en escena” les propostes defensades per part del govern en aquestes últimes dates.

L'organització considera que les mesures adoptades fins ara han sigut “clarament insuficients” per a pal·liar els perjudicis d'aquesta crisi per als productors. Així mateix, estima que els recursos destinats a les ajudes directes sectorials han estat mal dissenyades. “A la Comunitat Valenciana, ni tan sols el 70% dels llauradors i ramaders podrà accedir-hi, perquè no són selectives ni prioritzen en els professionals” han assenyalat.

La Unió també apunta que “si els preus no cobreixen els nostres costos, la cadena no està funcionant bé, i si no, que li ho expliquen a les 217 explotacions que estan tancant cada mes”. L'organització assenyala que “no caldrà buscar culpables”, però que és una situació que contrasta amb els resultats econòmics obtinguts per les grans empreses de la distribució.

A través de la seua organització estatal, Unió d'Unions, ha presentat als grups parlamentaris esmenes al projecte de Llei que contempla l'ajuda als fertilitzants recentment aprovada, sol·licitant més fons i la inclusió com a beneficiaris de llauradors i ramaders, que s'han quedat fora per no percebre la PAC. 

També et pot interessar

stats