Planas insta la ciutadania a canviar de supermercat, quan no li agraden els preus

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació critica les manifestacions de Podem contra el sector de la distribució, torna a xocar amb Belarra i tanca la porta a una cistella bàsica subvencionada

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas
El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas / Eduardo Parra (Europa Press)

La cistella de la compra torna a enfrontar el govern de coalició. El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas (PSOE), ha reprovat els qualificatius que la ministra de Drets Socials i Agenda 2030 (Podem), Ione Belarra, i altres membres han dedicat a empreses i directius del sector de la distribució alimentària. En una entrevista a Onda Cero, Planas ha negat que els supermercats s'estiguen "folrant" amb l'increment dels preus dels aliments i ha convidat la ciutadania a canviar d'establiment si no li convencen els preus.

"La competència a Espanya és molt forta i els ciutadans igual que en les eleccions decidim amb una papereta, ací ho fan amb un tiquet de compra. El que no està content que se'n vaja a una altra botiga o supermercat", ha explicat Planas en el programa Más de uno. En el transcurs de l'entrevista, també ha destacat que tampoc li agraden per "injustes i innecesàries" les manifestacions de Podem contra les empreses i els directius del sector, als quals ahir van qualificar de "saquejadors".

Belarra ha qüestionat les afirmacions de Planas per Twitter. Segons ha escrit minuts després de l'entrevista, "la resposta del govern a la pujada del preu dels aliments no pot ser "vaja-se'n a un altre supermercat" perquè totes les grans distribuïdores s'estan aprofitant". La ministra considera que l'executiu ha de posar-se "al costat de les famílies", per la qual cosa ha defensat la necessitat "d'una bonificació del 14% en la cistella bàsica".

Aquesta possibilitat sembla lluny de les opcions a considerar per Planas. Entén que una cistella bàsica de la compra subvencionada no és un model aplicable a un país de la Unió Europea, i adverteix que limitar preus pot tindre greus efectes secundaris per a les peces més dèbils de la cadena.

"Si es col·loca un preu màxim al final de la cadena alimentària, el que aconsegueixes és que tots els esclavons, tant la indústria, però sobretot agricultors, ramaders i pescadors, siguen els que hagen de pagar els plats trencats, pagaran aquesta reducció", ha explicat.

Aquest dilluns Planas va participar en la reunió de l'Observatori de la Cadena Alimentària, en què, segons assegura, va rebre una "resposta positiva" a la petició als supermercats perquè repercutisquen la disminució de costos en els preus al consumidor, que ja s'estaria produint, entre altres motius per la baixa de l'IVA d'alguns productes, com l'oli i la pasta, decretada el desembre. El titular d'Agricultura, que va manifestar que, a parer seu, l'increment de l'alimentació ha tocat sostre, ha descartat, de moment, rebaixes en l'IVA d'altres productes, com la carn i el peix.

També et pot interessar

stats