La secretària de l'àrea LGTBI del PSPV: “La transició física de les persones trans va més ràpida que la burocràtica, hem d’agilitzar els processos”

L’activista Daniela Requena reivindica l’autodeterminació de les persones trans per a avançar en la seua integració i evitar-los situacions incòmodes

La responsable de l'àrea LGTBI dels socialistes de la província de València durant la seua intervenció en 'Les Notícies del matí' / À Punt NTC

“La transició física va més ràpida que la burocràtica. Hem d’agilitzar tots els processos per a evitar situacions incòmodes a les persones trans”. És una de les reivindicacions que plantejava Daniela Requena, secretària de l’àrea LGTBI i diversitat de la comissió executiva del PSPV de la província de València, des de fa uns dies.

Requena, que ha intervingut aquest dimarts en Les notícies del matí, ha denunciat la indefensió que senten moltes persones trans quan no poden acreditar documentalment, per exemple amb el DNI, la transició, com li va ocórrer fa uns dies a una dona trans que va rebre un tracte denigrant per part d'interventors de Renfe que no van acceptar el seu bitllet perquè no coincidia amb el nom del document d'identitat.

En aquest sentit, Daniela Requena, ha defensat l’esborrany de la llei trans, que contempla que una persona major de 16 anys tinga reconegut el sexe amb el qual s’identifica sense passar cap examen mèdic, i que ha obert fissures entre els socis del govern espanyol perquè algunes dirigents feministes socialistes no accepten aquesta norma.

Per a aquesta jove, que és una reconeguda activista dels drets LGTBI en les xarxes socials, de la mateixa manera que les persones la identitat de les quals coincideix amb el seu fenotip sexual no han de sotmetre’s a l’anàlisi d'un tribunal psicològic ni mèdic “perquè els asseguren que se senten correctament”, les persones trans tampoc han de sotmetre’s a aquest procés i ha de donar-se per vàlida la seua identitat.

“L’autodeterminació de gènere ha d’estar ja”, remarcava Requena en Les notícies del matí. I una de les vies per a aconseguir-ho, d’exercir pressió social perquè així siga és, des del seu punt de vista, la visibilització del col·lectiu trans. “Una de les maneres de conscienciar la ciutadania és visibilitzar el col·lectiu trans. Si ho fem en xarxes, política, mitjans... la part de la societat que ens rebutja es conscienciarà”. 

També et pot interessar

stats