La sanitat pública cobrirà tractaments de fertilitat per a lesbianes i persones trans

L'anterior govern del PP va eliminar l’accés a les tècniques de reproducció a dones sense parella i lesbianes

Manifestacions amb banderes del col·lectiu Lgtbi
Manifestacions amb banderes del col·lectiu LGTBI / Shutterstock

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, signarà aquest divendres l'orde ministerial perquè les dones sense parella, lesbianes i persones bisexuals i trans amb capacitat de gestar puguen accedir a la reproducció assistida (RHA) en el sistema sanitari públic.

Amb la firma d'aquesta orde que actualitza la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, es retorna a les dones sense parella i lesbianes l'accés a les tècniques de reproducció assistida, que va ser eliminat amb l'anterior govern del Partit Popular.

Darias va anunciar que l’executiu espanyol anava a dur a terme en breu aquesta ampliació de la reproducció assistida en el sistema públic durant el 40é Congrés del PSOE celebrat a València el passat 16 d'octubre. Va ser durant la seua intervenció en una taula sobre ciència i salut en la qual va reivindicar l'objectiu dels socialistes de fer "una societat més decent" i de donar drets a qui no els té.

Aquest ha sigut també un dels objectius que ha reiterat la ministra d'Igualtat, Irene Montero, dins de les prioritats de les polítiques per a les famílies.

L'anterior responsable de la cartera de Sanitat, Salvador Illa, ja va anunciar aquesta orde al febrer de 2020, en la seua primera compareixença en la comissió de sanitat del Congrés per a exposar les línies de treball del seu departament abans de la pandèmia.

Un servei en la cartera de la sanitat valenciana des del 2015

Cal recordar que les dones soles i lesbianes homosexuals tenen accés a les tècniques de reproducció assistida en la Comunitat Valenciana des d'octubre de 2015, quan la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va modificar els criteris que havia heretat de governs anteriors sobre l'accés a les tècniques de reproducció humana assistida en la sanitat pública valenciana.

Segons les últimes dades de Sanitat Universal, una de cada tres inseminacions artificials que s'han fet des del 2018 als hospitals públics valencians corresponen a dones sense parella o parelles homosexuals que volen ser mares, un percentatge que cau al 8% en el cas de les fecundacions in vitro.

En aquest període les unitats de reproducció assistida dels hospitals valencians han fet un miler d'inseminacions i poc més de cinc-centes in vitro a aquest grup de persones.

També et pot interessar

stats