Sánchez veu important que Puigdemont siga jutjat per tribunals espanyols
Els polítics independentistes consideren que la decisió judicial alemanya desmunta el relat espanyol i reclamen la llibertat dels exconsellers presos
Les reaccions a la decisió del tribunal superior de la regió alemanya de Schleswig-Holstein d'extradir l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont pel presumpte delicte de malversació de fons públics i no per rebel·lió no s'han fet esperar. Des de Brussel·les, on assisteix a la cimera de l'OTAN, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha volgut entrar a valorar-la perquè, ha explicat, les resolucions judicials no es qualifiquen sinó que es respecten. Amb tot, sí que ha remarcat que "l'important" d'aquest assumpte és que el dirigent independentista català serà jutjat per tribunals espanyols.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha abundat en la idea formulada pel cap de l'executiu. Considera que el govern no ha de pronunciar-se sobre la decisió del tribunal alemany, si bé ha puntualitzat que desitja que la justícia espanyola puga treballar de la manera més normal possible per a traure endavant aquest procés com a part de treball que ha d'afrontar. Per la seua banda, el Partit Popular (PP) ha demanat que se suspenga l'aplicació de l'euroorde i l'Acord de Schengen fins que s'aclarisca si la mesura serveix per a alguna cosa o per a res. Ciutadans (Cs) considera que l'anunci de la justícia alemanya és una bona notícia perquè així l'expresident català haurà de donar la cara davant els tribunals espanyols.
Reaccions a Catalunya
A Catalunya, el president de la Generalitat catalana, Quim Torra, ha assegurat que la decisió de la justícia alemanya posa en qüestió el "relat fictici" que, en la seua opinió, ha construït Espanya en relació amb el procés. Torra ha fet aquestes declaracions després de visitar els exconsellers Turull, Rull i Forn empresonats al centre penitenciari de Lledoners. El polític independentista ha exigit que siguen posats en llibertat, perquè és una "injustícia i una indecència" que continuen a les presons després de conéixer la resolució del tribunal de Schleswing-Holstein. Una resolució que revela "com es jutja a Europa i com es pretén jutjar a Espanya", ha sentenciat.
En la mateixa línia s'ha manifestat Carles Puigdemont, que només fer-se pública la resolució del tribunal alemany ha publicat un tuit en el seu compte personal. En aquest ha assegurat que la justícia alemanya nega que el referèndum de l'1 d'Octubre fora un acte de rebel·lió, una fet que desmunta, segons considera, "la principal mentida sostinguda per l'estat" en aquest procés. El partit que lidera, Junts per Catalunya (JxC), també ha celebrat la resolució judicial perquè la considera un "revés" per al jutge que ha instruït el cas mentre que per als Comuns és "un colp a la via Llarena". El PSC, que respecta la resolució de la justícia alemanya, no creu que aquesta qüestione l'acció del jutge del Tribunal Suprem. Per la seua banda, la CUP ha demanat la llibertat immediata dels independentistes presos i el retorn dels exconsellers.
Captura de pantalla del tuit de Puigdemont. / @KRLS
Aquest dijous 12 de juliol el tribunal superior d'Shleswig-Holstein ha anunciat que accepta extradir Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons públics, descartant el de rebel·lió. Això elimina la possibilitat que puga ser jutjat per aquest últim, si més no ara per ara. Puigdemont va ser detingut a Alemanya el 25 de març de 2018 quan tornava a Bèlgica després de participar en un acte a Finlàndia, en compliment d'una euroorde emesa pel jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena. La defensa de Puigdemont ja ha anunciat que presentarà recurs contra la decisió i que treballarà perquè la justícia alemanya també descarte el delicte de malversació.