Sánchez urgeix Rússia a acabar la guerra en la cimera del G20

El president del govern espanyol també insta els països participants a frenar les emissions contaminants i a eliminar restriccions a l’exportació d’aliments

El president Sánchez en la cimera del G20 que se celebra aquests dies a Bali
El president Sánchez en la cimera del G20 que se celebra aquests dies a Bali / Dita Alangkara (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat en la cimera de líders del G20 i en presència del ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, la retirada "immediata" de Rússia d'Ucraïna i la fi de la guerra.

En la primera sessió d'aquest fòrum de països desenvolupats i emergents, que se celebra a Bali, Sánchez ha dedicat gran part de la seua intervenció a la situació provocada per la invasió russa d’Ucraïna.

De fet, va iniciar la seua intervenció destacant que el G20 es veu directament afectat, per primera vegada, per la guerra perquè un dels seus membres, Rússia, està lliurant "una brutal i injustificada guerra d'agressió contra Ucraïna".

El ministre d'Exteriors rus, present en la sala i representant del seu país en aquesta cimera a la qual no ha assistit Putin, seguia el discurs de Sánchez.

Segons fonts espanyoles, el president espanyol va reclamar a Putin que Rússia es retire immediatament d'Ucraïna i detinga la guerra. Sánchez es va referir a les conseqüències econòmiques i socials del conflicte, i en al·ludir a la crisi energètica va considerar que la guerra "no ha d'utilitzar-se com a pretext" per a no complir amb els compromisos contra el canvi climàtic.

Avançar en transició verda

Per contra, va insistir en la necessitat de frenar urgentment les emissions i accelerar la transició verda. En aquest context, va ressaltar que Espanya ha fet una aposta ferma per les energies renovables i la transició ecològica.

Respecte a la seguretat alimentària, Pedro Sánchez va apel·lar a coordinar esforços i minimitzar les duplicacions, evitar prohibicions i restriccions a l'exportació i redoblar els treballs per a augmentar l'oferta i reduir els preus dels aliments.

Quant a les economies vulnerables, Sánchez va defensar abordar de manera urgent els problemes de deute i, en aquest sentit, va recordar que Espanya ha sigut el primer país a contribuir amb més de 1.800 milions d'euros en Drets Especials de Gir al nou Fideïcomís de Resiliència i Sostenibilitat del Fons Monetari Internacional.

Espanya reclama també la suspensió del servei del deute i reforçar el marc comú del G20 per als països vulnerables que més pateixen d'inseguretat alimentària i alts preus de l'energia.

Pel que fa a l’agenda d’aquest dimarts, Sánchez preveu mantindre diverses reunions bilaterals, entre aquestes una amb el president xinés, Xi Jinping, a qui demanarà que use la seua capacitat d'influència sobre Putin perquè pose fi al conflicte amb Ucraïna.

També et pot interessar

stats