Sánchez insta Rajoy a dimitir per a posar fi a la moció de censura

El candidat a la presidència assegura que mai abans una moció de censura havia sigut "tan necessària" com ara.

Pedro Sánchez, durant el discurs de la moció de censura en la qual és candidat a la Presidència del Govern
Pedro Sánchez, durant el discurs de la moció de censura en la qual és candidat a la Presidència del Govern / JJ Guillén (Efe)

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha oferit al president del Govern, Mariano Rajoy, retirar la moció de censura si presenta la seua dimissió. "Dimitisca i aquesta moció de censura haurà acabat ací i ara", ha emplaçat des de la tribuna del Congrés.

En la seua intervenció davant de l'hemicicle de la cambra baixa, Sánchez ha justificat la presentació de la moció de censura per la "inacció" del Govern després de la sentència del cas Gürtel i la falta d'assumpció de "responsabilitats" del cap de l'executiu.

De fet, ha dit que Rajoy és el "responsable" del debat que acull el Congrés aquest dijous. "Aquest escenari pot canviar en aquest moment. Està disposat a dimitir ací i ara? Dimitisca i tot acabarà", ha oferit.

 

Sánchez, ha assegurat que mai abans una moció de censura havia sigut "tan necessària" com ara per a garantir la "higiene democràtica" a Espanya.

"La major irresponsabilitat seria no presentar una moció de censura contra qui és mereixedor d'un evident retret polític d'aquesta cambra", ha recalcat Sánchez en la seua primera intervenció en el debat de la moció de censura contra el cap de l'executiu.

Així mateix, Sánchez ha afirmat que es compromet a mantindre els Pressupostos Generals de l'Estat del 2018 aprovats pel Congrés i que encara estan pendents de tramitar al Senat.

Programa de govern

Sánchez ha explicat que el seu programa es basa en quatre aspectes bàsics, un dels quals és l'estabilitat macroeconòmica i pressupostària. "Em compromet a complir les obligacions [d’Espanya] com a Estat membre de la Unió Europea", de la qual cosa "es deriva la nostra voluntat de governar mantenint els pressupostos aprovats per aquesta cambra i que encara estan pendents de tramitar al Senat", ha manifestat.

Segons el líder del PSOE, aquest compromís l'assumeix "per a garantir la governabilitat" d'Espanya, ja que el seu és "un partit d'Estat". "Aquests no són els nostres pressupostos, però no els anem a retirar per responsabilitat i ens anem a centrar en el futur".

 

A més, Sánchez s'ha compromés a impulsar mesures en l'àmbit del diàleg social per a fer un pacte de rendes i la igualtat salarial. En concret, ha apostat per "reactivar" el diàleg social amb els agents socials perquè s'aborde la dignificació salarial dels treballadors, que serà un dels elements centrals del programa d'estabilitat.

El líder socialista ha lamentat la temporalitat del mercat laboral que consolida la figura del treballador pobre, de l'autònom "presoner" de la roda de la precarietat i el jove incapaç d'emancipar-se.

Sobre els pensionistes, ha valorat la seua capacitat d'obrir, des d'una "exemplar dignitat", el camí cap a la defensa de l'estat del benestar.

 

També ha assegurat  que abordarà altres grans reptes com ara l'amenaça que plana sobre la cohesió social i territorial i el compliment dels objectius de dèficit públic.

Diàleg amb Catalunya

Pel que fa a la crisi catalana, el candidat a la presidència s'ha compromés a "normalitzar" les relacions amb Catalunya si és investit president del Govern. En aquest sentit, ha parlat d'iniciar un diàleg amb el nou Govern de Quim Torra, una oferta que ha estés a l'executiu del País Basc.

Sánchez ha demanat la confiança a tots els grups parlamentaris i ha presentat el PSOE com un partit que creu en la descentralització autonòmica com a signe d'estabilitat, unit sempre a "la lleialtat a l'Estat per damunt de tot".

En aquest context, ha retret al PP haver caigut tradicionalment en la "temptació" de convertir el debat territorial en un "camp de batalla" amb interessos "partidistes i territorials". I s'ha compromès a governar "sense posar l'accent" en allò que separa els espanyols si tira endavant la moció de censura.

Per tant, un dels objectius del seu executiu seria "restablir ponts" amb totes les comunitats autònomes i "posar les bases" que permeten "normalitzar les relacions i iniciar un diàleg" entre el Govern central i la nova administració de Catalunya.

El líder socialista també ha estés aquesta “crida al diàleg” al País Basc. De fet, ha aprofitat per a agrair a l'executiu basc, liderat per Urkullu, el seu "compromís", per l’"estabilitat i la convivència", a més del seu "esforç per a trobar solucions i crear consensos" en les "hores dramàtiques" de "crisi institucional" viscudes a Catalunya.

També et pot interessar

stats