Sánchez i Feijóo s'enredren en retrets i contínues interrupcions en un debat tens amb poques propostes

L’ocupació, la violència masclista i la política de pactes centren els moments més durs de l’únic cara a cara entre els candidats socialista i popular

Cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en el plató d'Atresmedia
Cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en el plató d'Atresmedia / Atresmedia

Aspre, entre retrets i contínues interrupcions i amb poques propostes. Així ha sigut el primer i únic debat, celebrat als estudis d’Atresmedia, entre el president de l’executiu espanyol i candidat del PSOE a la reelecció, Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició i candidat del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que s'han enredrat en una contínua disputa per les dades econòmiques, la violència masclista, o els possibles acords de govern. 

Al llarg del debat, d’uns cent minuts de durada, els dos líders polítics no han parat d'interrompre's, així com d'acusar-se recíprocament de no dir la veritat i de traslladar les seues queixes perquè un no deixava parlar l'altre per a exposar els seus plantejaments. "Deixe'm parlar", "No és veritat", "Em deixa parlar?", ha repetit Sánchez en moltes ocasions a Feijóo, que també s'ha queixat pel mateix, asseverant que la trobada estava resultant "molt basta". Els dos candidats han encreuat acusacions asseguts cara a cara, segons Atresmedia, per a “afavorir el diàleg”, en una taula de dos metres i mig i dins d’un plató “minimalista” en blanc i negre. No s’ha permés cap dispositiu electrònic, com telèfons mòbils o rellotges intel·ligents i només un membre de l’equip ha pogut acompanyar al plató els polítics abans de començar el debat i durant les pauses de publicitat. 

L’economia ha centrat el primer bloc del xoc dialèctic. Sánchez, lleugerament nerviós a l’inici del debat, ha destacat que en els últims cinc anys l'ocupació ha crescut "com mai" fins a arribar a vora 21 milions de persones ocupades, mentre que el creixement econòmic s'ha multiplicat per quatre "en circumstàncies molt complicades" —citant l’inici de la guerra d’Ucraïna—, mentre que la inflació ha baixat per davall del 2%. "Anem en la direcció adequada, no podem donar colps de volant de manera brusca. Feijóo i Abascal aspiren a derogar tot això", ha advertit. Unes acusacions a les quals el líder de l’oposició ha retret que aquesta posició optimista és “una falta de respecte als espanyols”. Per a Feijóo, Sánchez és, després de Zapatero, el cap de govern que menys ocupació ha creat. 

Els pactes amb Vox i la llei del "només sí és sí" eleven el to del debat

La violència masclista, la política de pactes i la llei del "només sí és sí" han elevat el to del debat en el segon bloc. Sánchez ha acusat Feijóo d’estat pactant intencionadament amb un partit masclista, posant com a exemple el govern de coalició a la Generalitat. “Està pactant amb un partit masclista que no condemna la violència masclista i això té conseqüències”, ha dit el candidat a la reelecció, afegint que estan “tragant” amb accions com la prohibició de les manifestacions que condemnen la violència de gènere o assegurant que candidats condemnats —en referència al valencià Carlos Flores— han passat un “divorci dur” —citant les declaracions de Feijóo en diversos mitjans de comunicació. 

Feijóo ha esquivat les acusacions i ha centrat la seua intervenció del bloc en parlar de la llei del "només sí és sí", que, ha afirmat, ha posat al carrer 117 "violadors masclistes" i ha beneficiat pederastes. En aquest punt, ha aprofitat per a oferir-li a Sánchez la seua abstenció en cas que el socialista guanye les eleccions del 23 de juliol. La proposta buscava que es comprometera a permetre que el PP governe si és vencedor dels comicis, oferta a la qual el cap de l'executiu no ha respost.

Feijóo evoca Miguel Ángel Blanco i les xarxes bullen

Avançant al tercer bloc de política de pactes, el candidat popular ha evocat el record del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, segrestat i assassinat per ETA fa 26 anys, per a rebutjar lliçons de Sánchez sobre els pactes, per les seues aliances i acords parlamentaris amb EH Bildu. "De pactes, no pot donar cap lliçó; de pactes vosté no pot donar cap lliçó", ha recalcat Feijóo, que ha qualificat la formació basca de "braç polític" de la banda terrorista ETA. La referència ha sigut criticada en les xarxes.

"No hem governat amb Bildu. Vostés sí que governen amb Vox", ha replicat Sánchez, que ha plantejat a continuació una pregunta al seu adversari: "Senyor Feijóo, vosté dorm bé?". A més, Sánchez ha criticat que hi haja dirigents del PP que usen l'eslògan "que et vote Txapote", en al·lusió a l'etarra que va assassinar entre altres el polític popular Gregorio Ordóñez, i li ha demanat a Feijóo que diga davant dels espanyols que "condemna el crit".

Els usuaris de les xarxes han estat molt actius al llarg del debat, que ha sigut tendència a Twitter Espanya durant tota la seua durada. Entre altres, gran part de l’activitat dels mitjans de comunicació en les xarxes ha estat centrada a verificar les sentències dels líders polítics, acompanyades de dades i mesures de cadascun d’ells.

També et pot interessar

stats