Els països del sud de la UE guanyen força amb una posició energètica comuna

Sánchez espera que la UE puga acordar un límit al preu del gas "dinàmic" i "realment efectiu"

Imatge dels líders del sud d'Europa a la cimera
Imatge dels líders del sud d'Europa a la cimera / Biel Aliño (Efe)

La IX Cimera Euromediterrània celebrada aquest divendres amb Espanya com a país amfitrió ha servit als nou països que conformen aquest òrgan de discussió per a guanyar força amb propostes comunes, especialment en matèria energètica, amb les quals reivindicar-se davant de la Unió Europea com a grup motor d'influència. "Nosaltres, els països del sud de la UE, aspirem a promoure respostes europees als grans reptes que tenim per davant", diu la declaració conjunta aprovada a Alacant, on l'autonomia estratègica europea ha sigut un dels temes centrals del debat.

Encara que la situació econòmica d'aquests països és diversa, tots han advocat per unes normes fiscals en la UE que tinguen com a objectiu preservar la solidesa de les finances públiques al mateix temps que permeten una reducció adequada, gradual i realista del deute de cada estat membre.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat a la Unió Europea que escolte els països del Mediterrani perquè representen el 45% de la seua població i aspiren a aconseguir més influència en el marc europeu com a part de la solució als problemes generats per la guerra d'Ucraïna.

En compareixença al costat de la resta de líders assistents a la IX Cimera Euromediterrània, Sánchez ha recordat que els nou països que formen part d'aquest grup (Espanya, França, Portugal, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia, Croàcia i Itàlia) poden "construir l'agenda europea", tal com han traslladat tant a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, com al president del Consell Europeu, Charles Michel, que hi han assistit com a convidats.

Ha confiat, a més, que es puga arribar a un acord "amb ajustos" sobre la proposta de la Comissió per a fixar un preu màxim al gas, amb un límit que siga "dinàmic i efectiu", i ha afirmat que s'ha acordat treballar conjuntament en aquesta direcció.

Per la seua part , el president francés, Emmanuel Macron, igual com prèviament havia fet Sánchez, ha afirmat que la cimera ha demostrat la "força i la coherència" d'aquest model perquè s'ha arribat a una convergència de criteris en assumptes tan importants com l'energètic, per al qual s'ha buscat una fórmula per a mantindre el límit al gas amb mesures destinades a evitar la volatilitat dels preus i l'especulació. Ha afegit que hi ha un suport "col·lectiu" a la compra conjunta per part d'un mecanisme comú, a través de la Comissió, i contractes a mitjà i llarg termini per a preus més baixos.

Un corredor submarí d'hidrogen verd

Durant el matí, en el marc de la cimera, els mandataris d'Espanya, França i Portugal, juntament amb la presidenta de la Comissió, han tingut una trobada per a avançar en la futura interconnexió energètica verda entre la península Ibèrica i França. Un projecte, batejat ara com a H2Med, que inclou la connexió entre Barcelona i Marsella (França), de 455 quilòmetres; i el tram que connectarà la localitat portuguesa de Celorico da Beira amb Zamora, de 248 milions.

Els dos traçats formaran part del "primer gran corredor d'hidrogen de la UE", una infraestructura que podrà transportar un 10% del consum d'hidrogen a Europa per al 2030, és a dir, dos milions del total de vint milions de tones que s'esperen.

També et pot interessar

stats