Sánchez demana al PP “seny i mesura” i abandonar “la senda reaccionària”

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions ha anunciat que "previsiblement" la seua investidura tirarà avant la setmana que ve

Pedro Sánchez, líder del PSOE, amb el president dels Socialistes Europeus, Stefan Löfven, en la segona jornada del Congrés Europeu Socialista
Pedro Sánchez, líder del PSOE, amb el president dels Socialistes Europeus, Stefan Löfven, en la segona jornada del Congrés Europeu Socialista / Jorge Zapata (Efe)

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha demanat al PP "seny i mesura" i que abandone "la senda reaccionària" en la seua primera intervenció pública després de tancar els últims acords que li assegurarien el suport a la investidura, amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris a excepció del PP, Vox i UPN.

A l’inici del seu parlament en el ple del Congrés del Partit Socialista Europeu celebrat aquest dissabte a Màlaga, Sánchez ha dedicat unes paraules d’afecte al ja ex primer ministre de Portugal António Costa, que ha dimitit aquesta setmana per un cas de corrupció. Sense al·ludir a aquest cas, el líder socialista s'ha mostrat confiat en una futura victòria electoral del Partit Socialista lusità el pròxim 10 de març.

El secretari general del PSOE ha assegurat davant dels seus companys europeus que governarà quatre anys més "per a tots els espanyols i espanyoles" i que l'executiu de coalició garantirà una legislatura d'"avanços socials, polítiques progressistes, estabilitat institucional i de convivència".

Durant la intervenció, el líder socialista també ha demanat al Partit Popular que reconega la "legitimitat" del futur govern estatal, en referència a les concentracions convocades aquest diumenge a les 12:00 hores a les 52 capitals de província “per a defendre l'estat de dret, protestar contra l'amnistia i garantir la igualtat dels espanyols”. Pel que fa a Vox, la formació ultradretana se sumarà a aquesta convocatòria pels populars i posteriorment a una altra a les 13:00 hores davant "totes les seus del PSOE".

Segons ha pogut saber À Punt Notícies de fonts de la delegació de govern, i en la línia de les concentracions que s'han produït al llarg de la setmana davant les seus socialistes tant a Madrid com a València, aquestes "marxes pacífiques" a Castelló de la Plana, València i Alacant no han sigut comunicades ni consegüentment autoritzades.

Sánchez ha reivindicat el PSOE com a formació que "pot acordar amb totes les forces polítiques" a excepció de Vox i ha emfasitzat que a hores d'ara compta amb una majoria absoluta suficient per a ser investit: 179 vots a favor del total de 350 escons del Congrés. Així, ha anunciat que la investidura es produirà "previsiblement" la pròxima setmana. Fonts socialistes apunten que el debat d'investidura podria celebrar-se el 15 i 16 de novembre i, en principi, si es mantenen aquests 179 suports només seria necessària una primera votació perquè Pedro Sánchez siga reelegit president del govern espanyol.

En clau europea, el secretari general socialista ha titlat el resultat del 23J com a "triomf i esperança per a tots els progressistes" del continent i ha pronosticat que en les pròximes eleccions comunitàries del 9 de juny "pararem l'onada reaccionària a Europa" amb una victòria en les urnes de la família de partits socialistes.

Bendodo pronostica la "defunció" del PSOE

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, ha apuntat aquest dissabte que el PSOE, "té una data de fundació, el 2 de maig de 1879", i ara també en "té una de defunció, el 9 de novembre de 2023”, quan es va rubricar l'acord d'investidura amb Junts. En un acte públic a Màlaga, el número tres del Partit Popular ha dit que Sánchez "vol assegurar-se a tot preu la seua supervivència en el poder".

Així, s'ha preguntat si el president en funcions "amnistiarà els etarres que estan a la presó". "No ho sabem", ha respost Bendodo, tot i que ha assegurat que "si Bildu li ho exigeix, s'ho empassarà". Durant el seu parlament, ha animat el seu públic a assistir a les concentracions convocades pel PP per a manifestar-se de manera "pacífica i ordenada" i evitar que Espanya passe a ser "una democràcia precisament menys europea".

La militància de Junts encara té l'última paraula

Tot i que el consell nacional de Junts per Catalunya —el màxim òrgan del partit entre congressos— ha expressat el suport a l’acord amb el PSOE per a la investidura de Sánchez, la militància de la formació encara no s’ha pronunciat al respecte. 

Les bases del partit votaran des d’aquest dissabte al migdia fins a les 18:00 hores del diumenge si ratifiquen el pacte, amb una consulta que fa una referència directa al referèndum d’autodeterminació que planteja Junts. Els resultats es faran públics una vegada que la sindicatura electoral els valide. 

De manera paral·lela i fins dimarts, la militància de Podem votarà també en una consulta en què es pregunta: “Hem de donar suport les/els diputades/diputats de Podem a la investidura de Pedro Sánchez?”. La secretària general del partit, Ione Belarra, hi ha demanat el vot a favor. 

La votació acabarà el dimarts 14 de novembre a les 22:00 hores, la jornada prèvia a la data prevista per a l’inici del debat d’investidura. Si els cinc diputats morats s'abstingueren o votaren en contra de la candidatura de Sánchez, la investidura s’hauria d’ajornar 48 hores. Així, el dissabte dia 18 el socialista només necessitaria una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra. 

També et pot interessar

stats