El primer ministre de Portugal dimiteix per un cas de corrupció

La Fiscalia ha anunciat en un comunicat que investiga Costa i altres membres del seu gabinet per suposats crims de prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències

Costa, en arxiu
Costa, en arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de novembre 2023 - 15:54 Actualitzat: 07 de novembre 2023 - 16:46

El primer ministre de Portugal, António Costa, ha presentat aquest dimarts la seua dimissió, després que la Fiscalia del país anunciara una investigació contra ell i membres del seu gabinet per presumpta corrupció, prevaricació i tràfic d'influències. "En aquestes circumstàncies, òbviament, vaig presentar la meua dimissió a la seua excel·lència el president de la República", ha explicat el socialista en una intervenció televisada, en la qual va assenyalar que el càrrec de primer ministre no és compatible amb la "sospita de la pràctica de qualsevol acte criminal".

Costa ha explicat que s'ha vist "sorprés" aquest dimarts amb la informació d'un procés criminal en contra seua i s'ha mostrat "totalment disponible" per a col·laborar amb la justícia, però ha negat les acusacions i ha subratllat que se'n va "amb la consciència molt tranquil·la". "Vull dir, i mire als ulls als portuguesos, que no em pesa en la consciència la pràctica de qualsevol acte il·lícit o ni tan sols acte censurable", ha apuntat el polític, que, no obstant això, considera que ha de dimitir perquè "la dignitat de funcions de primer ministre" no és compatible amb cap sospita.

Després de la renúncia, els pròxims passos els decidirà el president, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que té el poder de dissoldre l'Assemblea de la República i convocar eleccions si ho considera necessari. Costa no ha volgut avançar ni desmentir si serà candidat en unes eventuals eleccions: "L'últim que faré serà condicionar o pronunciar-me públicament sobre la decisió que el president prendrà", ha dit.

La notícia l'havia anticipada la CNN de Portugal. El cap del govern havia suspés la seua agenda oficial per a aquest dimarts després que la Fiscalia portuguesa duguera a terme registres i emetera diverses ordes d'arrest per un cas vinculat amb negocis de liti i hidrogen, en el qual presumptament està vinculat Costa. El primer ministre socialista farà la seua declaració després de veure's aquest dimarts amb el president, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa.

El ministeri públic ha anunciat hui en un comunicat que investiga Costa i diversos membres del seu gabinet per suposats crims de prevaricació, corrupció activa i passiva, i tràfic d'influències. La Fiscalia va dur a terme el registre d'"espais utilitzats pel cap de gabinet del primer ministre" i va apuntar que diversos sospitosos han parlat de la implicació de Costa en el cas per a "desbloquejar procediments".

La investigació, en la qual s'han registrat més de 40 llocs, se centra en les concessions d'explotació de liti a les mines de Romano i Barroso, al nord del país; a més d'un projecte d'una central de producció d'energia a partir d'hidrogen i un altre per a la construcció d'un centre de dades, tots dos a Sines.

Ordes de detenció contra el cap de gabinet i tres persones més

La Fiscalia ha emés ordes de detenció contra el cap de gabinet del primer ministre, l'alcalde de Sines i dos dels seus administradors en la societat Start Campus i contra un advocat, que seran presentats davant la justícia per a ser interrogats.

També van ser declarats sospitosos formals, una figura prèvia a l'acusació, el ministre d'Infraestructures, João Galamba, i el president del Consell Directiu de l'Agència Portuguesa de l'Ambient.

Costa va revalidar i ampliar la majoria en les eleccions de gener del 2022.

També et pot interessar

stats