El Partit Socialista de Costa dona la sorpresa i guanya amb una majoria absoluta a Portugal

L'actual primer ministre revalida un nou mandat mentre que els socis de l'esquerra s'afonen i l'extrema dreta de Chega es converteix en tercera força parlamentària

El primer ministre i candidat del Partit Socialista, António Costa
El primer ministre i candidat del Partit Socialista, António Costa / Brian Bujalance

El Partit Socialista (PS) del primer ministre António Costa ha donat la sorpresa a Portugal en les eleccions legislatives anticipades celebrades aquest diumenge després d'aconseguir la segona majoria absoluta per a la formació gràcies als 117 escons obtinguts en el parlament. Tot, a pesar que les enquestes no els eren favorables i pronosticaven un empat tècnic amb els conservadors.

Amb aquesta aclaparadora victòria, Costa ha trencat les reserves dels portuguesos davant de les majories absolutes i ha alliberat els socialistes de l'estigma que arrossegava des de l'etapa de José Sócrates, artífex de l'única majoria per al partit fins al dia de hui, però que, paral·lelament, va acabar enfangat en denúncies de corrupció en un segon mandat.

Un resultat electoral, al remat, que li permet revalidar el mandat i que, alhora, ha sacsejat el mapa polític al país. En concret, el PS ha obtingut el 41,68% dels vots, seguit del conservador Partit Socialdemòcrata (PSD), que s'afona amb el 27,8% i 71 escons. Forta davallada també de l'esquerra (Bloc d'Esquerra), un dels grans damnificats de la jornada. El soci minoritari de la coalició de l'anterior govern encapçalat per Costa perd més de la meitat de la representació que tenia a la cambra i es queda amb només 5 diputats davant dels 19 de la legislatura anterior. Per contra, destaca el cridaner creixement de la ultradreta Chega, tercera força per primera vegada amb més del 7,4% dels vots.

El temor a una abstenció rècord tampoc s'ha complit i malgrat que aquestes eleccions han agafat el país amb nivells de contagis inèdits —més de 60.000 diaris durant la setmana passada— i 1,2 milions de portuguesos confinats per covid —800.000 en edat de votar—, la participació ha sigut superior a anteriors convocatòries.

Els socialistes interpreten els resultats com un beneplàcit a les polítiques que han desenvolupat durant els últims dos anys. "Aquesta és una victòria d'humilitat, de confiança i per l'estabilitat", ha dit Costa davant de centenars de simpatitzants que celebraven la victòria del PS en un cèntric hotel de Lisboa.

La crisi política que va derivar en aquest avançament electoral ha deixat algunes lliçons i Costa ha volgut bandejar les reserves que alcen a Portugal les majories absolutes: "La majoria absoluta no és un poder absolut, no és governar en solitari", ha afirmat. Així, ha promés una "majoria de diàleg" durant els pròxims quatre anys de legislatura.

També et pot interessar

stats