La fractura de l’esquerra a Portugal l’aboca a eleccions anticipades

El Parlament tomba els pressupostos per a 2022 amb l’únic suport dels socialistes, mentre que el Bloc d’Esquerra i els comunistes s’uneixen a la dreta per a votar-hi en contra

El primer ministre portugués Antonio Costa i el ministre d'Economia Pedro Siza Vieira durant el debat de pressupostos
El primer ministre portugués Antonio Costa i el ministre d'Economia Pedro Siza Vieira durant el debat de pressupostos / Reuters

Portugal està cada vegada més a prop d’un avançament electoral. Els partits d’esquerra han deixat sol el govern socialista d’António Costa en la votació dels pressupostos de l’Estat per al 2022, que han sigut finalment rebutjats en el Parlament. 

És la segona vegada en la història de la democràcia del país lusità que el poder legislatiu tomba els comptes públics, que només han rebut el suport dels diputats socialistes i cinc abstencions. Tota la dreta i els antics socis de l’executiu liderat per Costa —el Bloc d’Esquerra i els comunistes— hi han votat en contra, fet que ha deixat en minoria el partit socialista i suposa l’estocada final a la geringonça, l’aliança parlamentària d’esquerres que ha permés formar govern aquesta legislatura. La fractura obri una situació inèdita a Portugal, perquè per primera volta el rebuig d’uns pressupostos aboca a unes més que probables eleccions anticipades.  

El primer ministre, António Costa, ha assumit que hi haurà comicis però insisteix que no dimitirà i que el govern que encapçala garantirà l’estabilitat en qualsevol dels escenaris. També ha aclarit que tornarà a ser el candidat del partit socialista en cas que hi haja comicis i ha demanat una majoria estable i duradora per a la pròxima legislatura. “Em fa pena aquest tancament prematur”, ha admés el dirigent, al capdavant de l’executiu portugués des de 2015, en el ple de l’assemblea aquest dimecres. “Confie que la meua frustració” i la “frustració” dels electors de l’esquerra “es puga convertir en una majoria reforçada, estable i duradora en una pròxima sessió legislativa”, ha afegit. 

La decisió de convocar eleccions queda ara en mans del president de Portugal, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que ja havia avisat que si els comptes no prosperaven dissoldria el Parlament i posaria fi a la legislatura. Aquest mateix dimecres ha començat una ronda de contactes per a preparar l’avançament electoral i ja s’ha reunit amb el primer ministre i el president del Parlament, Eduardo Ferro Rodrigues. El cap de l’Estat vol escoltar tots els implicats i té previstes, a més d’aquestes dues trobades, audiències amb tots els partits presents en l’hemicicle dissabte que ve.

Si finalment avança amb la dissolució del parlament, De Sousa té 55 dies per a marcar la data de les eleccions anticipades, segons la llei electoral portuguesa. La majoria dels partits han manifestat que volen que els comicis tinguen lloc al més ràpid possible. La legislatura que està ara a punt d’interrompre’s va començar el 2019 i hauria d’haver-se allargat fins 2023. 

També et pot interessar

stats