El president de Portugal convoca eleccions anticipades el 30 de gener

El president Marcelo Rebelo de Sousa va prendre la decisió de convocar els comicis a causa de la crisi política oberta pel rebuig dels pressupostos

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en imatge d'arxiu
El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, en una imatge d'arxiu / Rodrigo Antunes (Efe)

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha anunciat aquest dijous de vesprada que dissoldrà el Parlament i convocarà eleccions anticipades, que tindran lloc el dia 30 de gener, per a eixir de la crisi política oberta pel rebuig als pressupostos.

Així ho ha anunciat en un discurs al palau de Belém, seu de la Prefectura de l'Estat, després de realitzar una ronda de contactes amb els principals actors del país durant l'última setmana.

De Sousa ha justificat, a més, la tria del 30 de gener en considerar que la campanya i els debats electorals no han de realitzar-se durant el període nadalenc.

El govern del socialista António Costa, en minoria, es va quedar sol en la defensa del seu projecte de pressupostos per a 2022, després que els seus antics socis d'esquerra li giraren l'esquena i la dreta hi votara també en contra, cosa que ha abocat el país a les eleccions després de només dos anys de legislatura.

No hi haurà buit de poder

El secretari general adjunt del Partit Socialista, José Luís Carneiro, ha assegurat que no hi haurà buit de poder a Portugal, i que procuraran que la situació perjudique tan poc com siga possible l'interés de Portugal i dels portuguesos.

Carneiro, que ha evitat pronunciar-se sobre la idoneïtat de la data triada per De Sousa, ha indicat que, des del seu partit, comprenen i respecten la decisió, i que faran tot el possible per a garantir la confiança i l'estabilitat, factors essencials per a la recuperació del país.

També et pot interessar

stats