El triomf electoral d’António Costa canvia el tauler polític portugués

Les eleccions han situat l’extrema dreta com a tercera força parlamentària

António Costa ha guanyat les eleccions a Portugal amb una històrica majoria absoluta / À Punt NTC

El primer ministre portugués, António Costa, s'ha sobreposat al mal pronòstic que li donaven les enquestes durant la campanya. El Partit Socialista ha aconseguit la majoria absoluta en les eleccions legislatives d’aquest diumenge, amb un resultat molt millor que el del 2019.

Amb 117 escons a l'Assemblea de la República, Costa podrà governar en solitari, encara que ha promés una majoria de diàleg. "Una majoria absoluta no és el poder absolut, no és governar a soles", deia el president davant dels seguidors. 

Per darrere ha quedat el Partit Social Demòcrata, de Rui Rio, amb quasi el 28% dels vots. De fet, el líder de l'oposició ha obert la porta a la seua eixida, davant d'aquests resultats.

L’altra sorpresa de les eleccions ha sigut la pujada de l'extrema dreta com a tercera força parlamentària. El Chega ha aconseguit desbancar el bloc d'esquerra, que era un dels objectius del seu líder, André Ventura. Així, els votants han castigat de manera molt dura els socis minoritaris d'esquerra del Partit Socialista, després que votaren en contra dels pressupostos.

Aquest triomf electoral ha canviat el tauler polític portugués. Des d’aquest dimarts, el president de la República, Rebelo de Sousa, començarà les consultes abans d'encarregar la formació de govern.

També et pot interessar

stats