El Parlament Europeu accepta endarrerir al setembre el discurs de la presidència espanyola de la UE
Si s'haguera mantingut la data, s'hauria desenvolupat en plena campanya dels comicis generals, que s'estendrà des del 7 al 21 de juliol
El Parlament Europeu ha acceptat la sol·licitud del Govern espanyol d’endarrerir la compareixença del 13 de juliol per a exposar les prioritats del semestre de presidència espanyola de la UE en coincidir amb la campanya per a les eleccions del 23 de juliol, segons ha informat un portaveu de la presidenta de la institució, Roberta Metsola.
L’Eurocambra respon així la petició que l’executiu de Pedro Sánchez ha fet formalment aquest divendres a Metsola. Una decisió que, segons fonts del govern, ja s'avançà dimarts passat, 30 de juny, a la direcció general de comunicació del Parlament Europeu.
En concret, recalquen que es va traslladar la sol·licitud 24 hores després que Sánchez anunciara la convocatòria d'eleccions generals per al 23 de juliol. Si s'haguera mantingut la data, la compareixença s'hauria desenvolupat en plena campanya dels comicis generals, una campanya que s'estendrà des del 7 al 21 de juliol.
El govern assenyala que la compareixença se celebrarà en el ple del Parlament Europeu del pròxim mes de setembre.
Aquest divendres, igualment, el cap del grup del Partit Popular Europeu en l'Eurocambra havia demanat a Metsola que es retardara a setembre aquesta compareixença de Sánchez per a presentar les prioritats del semestre de presidència espanyola del Consell de la UE i no coincidir així amb la campanya electoral. Fonts del Govern han assenyalat que Weber ha fet una "instrumentalització oportunista" d'aquesta qüestió, ja que la petició l'havia realitzada ja l'executiu dimarts encara que no s'haja fet formalment fins a aquest divendres.
Preguntades sobre aquest tema, fonts populars europees apunten al fet que als grups no els havien informat de cap possible canvi i que l'última informació de la qual disposaven era que el president del Govern, Pedro Sánchez, acudiria a Estrasburg el dijous 13 de juliol després de participar en la cimera de l'OTAN a Lituània.
Per al Govern, la petició d'ajornament es tracta d'un exercici de responsabilitat per a deixar al marge els debats nacionals a una institució com el Parlament Europeu. En qualsevol cas, han insistit que la presidència del Consell de la UE és una qüestió de país i es desenvoluparà amb plena normalitat malgrat la convocatòria electoral.
En declaracions després de saber-se la sol·licitud d'ajornament, la presidenta del grup socialdemòcrata en l'Eurocambra, l'espanyola Iratxe García, va considerar que la decisió demostra "responsabilitat i lleialtat institucional cap al Parlament Europeu i cap al conjunt de la UE" i va acusar Weber i al PP d'"intentar fer un ús partidista i manipulador de les institucions europees, anteposant el seu interés a l'interés general i al d'Espanya".