Sánchez defensa la presumpció d'innocència del rei emèrit i demana separar “institucions de persones”

El cap de l'executiu espanyol nega que Patrimoni Nacional estiga una buscant una residència a Joan Carles I per a facilitar el retorn a Espanya des d'Abu Dhabi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés / Javier Lizón (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres la presumpció d'innocència de Joan Carles I, ha insistit que cal separar “institucions de persones” i ha elogiat “els esforços de transparència i exemplaritat” que està duent a terme Felip VI. Ho ha fet durant la sessió de control en el Congrés a preguntes de la diputada de la CUP Mireia Vehí, que ha demanat conéixer si el govern espanyol està buscant residència al rei emèrit en cas que torne d'Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), on es va traslladar l'agost de 2020 després de la investigació de la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre els seus fons a l'estranger.

“Ha de tindre més informació que jo. Li puc dir que no”, ha dit el cap de l'executiu per a negar aquesta possibilitat, amb què s'especula en els últims dies després d'algunes publicacions que indiquen que Patrimoni Nacional estaria habilitant alguna residència perquè s'allotge don Joan Carles quan torne a Espanya.

En línia amb la seua postura dels últims mesos, Sánchez ha reiterat que les informacions que s'han conegut sobre els fons ocults pel rei emèrit a l'estranger “pertorben i fan un mal a la casa reial”. No obstant això, ha demanat respecte a la presumpció d'innocència i a la independència de la Fiscalia i del Poder Judicial, després de recordar que la democràcia espanyola.

“Màxim respecte a la independència del poder judicial. No s'està jutjant, des d'un punt de vista polític, a una institució, que és el que pretén amb aquesta pregunta”, ha retret a la diputada de la CUP.

En opinió de Sánchez, si hi haguera un diputat corrupte, no tots els parlamentaris ho serien. “Haurem de recriminar o no aprovar la conducta d'una determinada persona, no d'una institució. Parlem de persones, no d'institucions”, ha argumentat.

El president del govern ha tornat a elogiar “els esforços de transparència i exemplaritat” que està fent Felip VI des del començament del seu regnat.

“Com a president del govern i secretari general d'un partit que va participar en la redacció de la Constitució, aquest govern està compromés amb totes i cadascuna de les institucions constitucionals. Nosaltres sí, a diferència d'uns altres, complim tots els articles de la Constitució”, ha remarcat.

Un "subterfugi" per a poder preguntar per Joan Carles I

La pregunta registrada per Vehí a la sessió de control no esmentava de manera expressa el rei emèrit i sinó que preguntava si “Patrimoni Nacional o un altre organisme de l'Estat li està buscant residència a algun ciutadà espanyol que viu actualment a l'estranger”.

La diputada de la CUP ha admés haver recorregut al “subterfugi” per a poder debatre sobre Joan Carles I en l'hemicicle després de queixar-se que la Constitució no permet recaptar informació sobre la casa reial i que s'han rebutjat 16 sol·licituds de comissions d'investigació per a conéixer els negocis del rei emèrit.

També et pot interessar

stats