Sánchez compromet tots els mitjans per al retorn assistit dels menors estrangers no acompanyats al Marroc

El president de Ceuta ha explicat que el govern, sempre tenint en compte l'interés superior del menor, posarà els recursos perquè puguen retornar "d'acord amb la interpretació de les lleis que facen els tribunals"

Pedro Sánchez, durant la reunió que ha mantingut a la Moncloa amb el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas
Pedro Sánchez, durant la reunió que ha mantingut a la Moncloa amb el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
25 d'agost 2021 - 15:35

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromés a activar totes les capacitats i recursos disponibles de l'Estat per al retorn assistit al Marroc dels menors no acompanyats que romanen a la ciutat autònoma de Ceuta des de l'arribada massiva, a mitjan maig, de 12.000 immigrants.

Sánchez ha traslladat el compromís aquest dimecres al president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, en una reunió en el Palau de la Moncloa convocada pel cap de l'executiu per a tractar de buscar una solució a la situació dels menors marroquins no acompanyats que romanen a la ciutat autònoma i la repatriació de la qual ha sigut paralitzada cautelarment per la justícia.

Sempre tenint en compte l'interés superior del menor, el govern, segons han explicat Vivas en roda de premsa, posarà tots els mitjans perquè els menors puguen retornar "d'acord amb la interpretació de les lleis que facen els tribunals".

La magistrada del jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta va notificar aquest dimarts que manté la suspensió cautelar urgent de la repatriació de nou menors migrants que anaven a ser retornats al Marroc el 16 d'agost, que va ser sol·licitada per l'Associació Coordinadora de Barris per al Seguiment de Menors i Joves.

Una vegada que la crisi diplomàtica amb el Marroc s'ha reconduït, el passat 13 d'agost va començar un procés de repatriació de part d'aquests menors, però actualment està embolicat en diversos procediments judicials i de moment està paralitzat fins que hi haja una resolució definitiva en els tribunals.

La Plataforma d'Infància demana parar de manera "immediata" les devolucions

Més de 70 organitzacions, aglutinades en la Plataforma d'Infància, han demanat al govern d'Espanya i al president de Ceuta parar de manera "immediata" les devolucions de menors estrangers no acompanyats al Marroc i respectar la decisió del jutjat contenciós administratiu de mantindre la seua suspensió cautelar.

Les organitzacions han assenyalat en un comunicat que aquest acte judicial és "clar" en els fonaments jurídics que són competència directa del Ministeri de l'Interior. Així, han indicat que l'acord subscrit per Espanya i el Marroc no suposa "en cap cas" un tractat per damunt de la legislació ordinària. D'aquesta manera, defensen que l'acte de la jutgessa "s'alinea" amb la postura de la mateix Fiscalia General de l'Estat, el Comité dels Drets del Xiquet de Nacions Unides o el Defensor del Poble.

En el comunicat han mostrat a més la seua preocupació per diversos menors que, davant les possibles repatriacions "en contra de la seua voluntat", s'han escapat en aquests dies del centre de menors de Ceuta.

Les associacions han exigit que qualsevol actuació duta a terme pel govern espanyol que tinga com a fi la repatriació amb finalitats de reagrupació familiar es faça amb "totes les garanties" i tenint en compte la "voluntat" dels menors. També han demanat a l'executiu que es tutelen tots els menors que es troben en situació de desemparament a la ciutat autònoma, d'acord amb l'ordenament jurídic.

Un guàrdia civil ferit en un intent d'assalt massiu de marroquins a Ceuta

Precisament, aquest dimecres prop de mig centenar d'immigrants marroquins han aprofitat la passivitat de les autoritats marroquines per a dur a terme un nou intent massiu d'entrades per l'espigó fronterer del Tarajal, que separa Ceuta del Marroc. Durant l'assalt, que s'ha produït vora les dues de la matinada, els immigrants han actuat amb molta violència i han llançat pedres contra els agents de la Guàrdia Civil, un dels quals ha resultat ferit al cap i ha hagut de rebre punts de sutura.

Del prop de mig centenar de persones que han intentat entrar il·legalment des del Marroc a Ceuta, cinc han aconseguit arribar fins a la platja del Tarajal després de vorejar l'espigó, mentre que la resta ha pogut ser repel·lit pels agents de la Guàrdia Civil que van ser desplegats a la frontera per a evitar un nou assalt.

Fonts de l'Institut Armat han informat que la pressió migratòria que es pateix des del mes de maig passat, quan es va produir l'entrada massiva de més de 12.000 immigrants, no ha cessat, encara que s'ha reduït considerablement gràcies a la col·laboració de les forces marroquines, encara que en aquesta ocasió la passivitat a l'hora d'actuar ha propiciat aquest nou intent d'entrada il·legal.

Aquest nou intent massiu d'entrada i la passivitat en la contenció per part de les forces marroquines es produeix quatre dies després que el monarca alauita, Mohamed VI, anunciara la fi de la crisi diplomàtica oberta amb Espanya a mitjan maig, i la inauguració d'una etapa en les relacions entre els dos països, que s'ha de basar en "la confiança, la transparència, la consideració mútua i el respecte als compromisos".

Podem no dubta que el govern complirà amb els drets humans a Ceuta

El portaveu adjunt del grup d'Unides Podem en el Congrés, Antón Gómez-Reino, s'ha mostrat convençut que el govern del qual forma part la seua formació complirà amb els drets humans i la legalitat en el cas de la repatriació dels menors marroquins que es troben a Ceuta.

Gómez-Reino no ha aclarit si el seu grup considera que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, hauria de donar explicacions per aquest assumpte en el Congrés com han sol·licitat altres partits i s'ha limitat a reiterar el respecte a la llei i als drets humans de l'executiu.

Compromís veu "clamorosa" l'absència de Grande-Marlaska

El portaveu de Compromís en el Congrés, el diputat Joan Baldoví, ha qualificat de "clamorosa" l'absència del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la llista de compareixences registrada pel govern en la cambra baixa. Baldoví ha assenyalat que "no és bona política amagar el cap davall de l'ala", amb relació a les "devolucions en calent" de menors a Ceuta. El diputat ha assenyalat que en aquesta qüestió "fan falta claredat i respostes" i considera necessari que el responsable d'Interior informe en la Cambra.

També et pot interessar

stats