Sánchez anuncia una nova llei de famílies monoparentals, migrants i amb algun membre amb diversitat funcional

El president del govern espanyol demanarà a la CE que avance l'entrada en vigor del Pacte de Migració i Asil l'estiu de l'any 2025 i no en el del 2026, com està previst

Sánchez, este dimecres, al Congrés
Sánchez, este dimecres, al Congrés / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 d'octubre 2024 - 09:33 Actualitzat: 09 d'octubre 2024 - 16:50

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat este dimecres al matí al Congrés la intenció de pactar amb els seus socis de coalició una nova llei de famílies monoparentals, migrants i les que tenen algun membre amb diversitat funcional. Sánchez ha fet l'anunci durant la intervenció al Parlament espanyol per a explicar les mesures del govern per la crisi migratòria. El president també té previst donar explicacions del pla d'equilibri fiscal que ha d'enviar a Brussel·les la pròxima que ve.

Sánchez ha avançat que l'objectiu del text és "impulsar la natalitat sent fidels als principis de la diversitat, de la llibertat, de la justícia social". En tot cas, ha dit que "no és realista pensar que Espanya recuperarà la taxa de fecunditat de 2,1 fills per dona que garanteix el creixement natural de la seua població". "Cap país desenvolupat del món ho ha aconseguit. Ni tan sols aquells que han aplicat les polítiques de natalitat més agressives. Ni tan sols aquells que han retallat la llibertat dels joves restringint el dret a l'avortament", ha recalcat.

El projecte de llei de famílies va ser aprovat pel Consell de Ministres el 27 de febrer amb l'objectiu de reforçar la protecció social de tots els models familiars, reconéixer nous drets per a les famílies monoparentals, que es consideraran nombroses amb dos fills, a més de contemplar mesures d'ajuda a la conciliació.

Al llarg de la intervenció, el president del govern ha remarcat que la migració arriba amb intenció de treballar i ho fa majoritàriament de forma regular. I ha negat que els migrants vinguen a llevar-li el treball als ciutadans espanyols. El president ha retret a PP i Vox que utilitzen la migració per a generar por i alarma social.

El cap de l'executiu s'ha referit al problema demogràfic que tindrà Espanya a partir del 2025 i que ha dit que només pot resoldre's mitjançant un increment dels naixements i un augment dels treballadors estrangers. I en eixe context, ha assenyalat que el govern està fent tots els possibles per a fomentar els naixements tenint en compte fets com l'existència de milers de dones que volen ser mares i que no poden perquè no tenen un habitatge adequat, una ocupació estable o un salari digne. Mesures, ha detallat, com la igualació dels permisos de paternitat, l'extensió del permís de lactància a 28 dies, les ajudes al lloguer o la pujada al salari mínim interprofessional.

Demanarà a la CE avançar el Pacte de Migració i Asil

En matèria de migració, el president del govern espanyol ha anunciat que demanarà a la Comissió Europea que avance l'entrada en vigor del Pacte de Migració i Asil, que va ser acordat sota la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea l'any passat, de manera que comence a usar-se en l'estiu de l'any 2025 i no en el del 2026, com està previst. En la mateixa línia, Sánchez també ha informat que després d'un llarg diàleg amb els agents socials, el Consell de Ministres tractarà el mes que ve el nou reglament d'estrangeria. Ha destacat que servirà per a agilitzar tràmits i ordenar les figures d'arrelament, eliminar tràmits burocràtics innecessaris, ordenar les figures d'arrelament i crear noves figures entorn de l'ocupació i les xarxes familiars.

El president del govern espanyol també ha informat que en les pròximes setmanes posarà en marxa un pla nacional d'integració i de convivència intercultural que tindrà recursos i mesures per a fomentar la integració dels estrangers en la societat i el seu objectiu serà incorpora en àmbits com el laboral, l'educatiu i el social. També servirà per a previndre "errors del passat", amb estratègies d'integració per a la inclusió basades en els drets humans i que enfortisquen "una Espanya diversa i cohesionada".

Feijóo demana la retirada de la llei sobre intercanvi d'antecedents penals a la UE

Per la seua banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha instat el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, a retirar la llei sobre intercanvi d'antecedents penals a la Unió Europea que beneficia presos d'ETA. Feijóo ha admés que estos dies "molts espanyols se senten decebuts" amb el PP i "tenen raó". "Però, senyor Sánchez, no és el mateix un error per injustificable que siga que la baixesa moral d'impulsar una llei a gratcient", ha emfatitzat.

Marimar Blanco, senadora del PP i germana del regidor del PP a Ermua assassinat per ETA, Miguel Ángel Blanco, ha seguit la primera part del debat asseguda en la bancada del Grup Popular, al costat de Feijóo i el portaveu del Grup Popular, Miguel Tellado.

En les files del PP ha condit el malestar en les últimes hores per l'"error injustificable", en paraules del mateix Alberto Núñez Feijóo, que ha suposat que el Grup Popular votara a favor d'esta norma al Congrés, atés que permetrà rebaixar penes a etarres i fins i tot excarceracions. De fet, el portaveu del Grup Popular al Congrés, Miguel Tellado, va revelar la nit de dimarts que els diputats del PP que van participar en la ponència d'esta reforma legal han posat els seus càrrecs a la disposició del partit. No obstant això, la direcció nacional del PP ha rebutjat de moment depurar responsabilitats al·legant que la responsabilitat és "col·lectiva" i no assenyalaran " ningú en concret", segons fonts del partit.

També et pot interessar

stats