El Parlament Europeu aprova el Pacte sobre Migració i Asil

La llei reforçarà el control de les fronteres exteriors i permetrà als governs eludir l’acolliment de migrants si paguen per cada trasllat rebutjat

Imatge d'arxiu d'una pastera que arriba a la illa d'El Hierro
Imatge d'arxiu d'una pastera que arriba a la illa d'El Hierro / Salvament Marítim
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'abril 2024 - 19:49 Actualitzat: 10 d'abril 2024 - 20:13

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres el Pacte sobre Migració i Asil, un complex paquet legislatiu al qual les institucions europees van donar llum verda el desembre passat. La incògnita sobre l’aprovació de l’Eurocambra s’ha mantingut fins a l'últim moment, després de les crítiques de molts eurodiputats de diferents grups.

El pacte reformarà la política comuna amb un major control de les fronteres exteriors de la Unió Europea i oferirà als governs una “solidaritat a la carta” que els permetrà eludir l'acolliment de part dels migrants reubicats si paguen una compensació per cada trasllat rebutjat.

Entre les claus de les noves regles es preveu un examen més ràpid de les sol·licituds d'asil, també a les fronteres exteriors de la UE, i mesures per a garantir deportacions més efectives enfront dels baixos índexs actuals. També es millorarà la identificació a l'arribada a sòl comunitari i seran obligatoris els controls sanitaris, de seguretat i de vulnerabilitat per als migrants arribats per rutes irregulars.

“S'ha fet història. Hem entregat un marc legislatiu robust sobre com abordar la migració i l'asil a la Unió Europea. Han passat més de deu anys en l'elaboració. Però hem complit la nostra paraula. Un equilibri entre solidaritat i responsabilitat. Aquesta és la via europea”, ha dit la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, després de la votació.

Un grup d'activistes han intentat interrompre la sessió de votacions des de la tribuna de visitants al crit d'“El pacte mata, no el voten”, però després que Metsola haja fet una crida a la calma i uns minuts d'espera, s'han pogut fer les votacions sense més incidents.

Les ONG el consideren “devastador”: “Es traduirà en més persones atrapades”

La Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), Metges sense Fronteres (MSF) i Save the Children han criticat l’acord. “Amb l'aplicació del Pacte sobre Migració, podem anticipar les inevitables repercussions mèdiques i humanitàries d'un major nombre de persones atrapades, obstaculitzades, detingudes i privades de seguretat i protecció a tot Europa, tant a la mar com en països no pertanyents a la UE”, subratlla la coordinadora de MSF Espanya, Raquel González.

Metges sense Fronteres ha mostrat la seua preocupació per les conseqüències que tindrà també el nou reglament que inclou nombroses derogacions en tres tipus de situacions: crisi, casos de força major i instrumentalització, “concepte que passa a estar inclòs en la legislació europea i que perverteix l'acció humanitària que salva vides en incloure de manera vaga accions d'actors no estatals hostils”.

En la mateixa línia, CEAR ha alertat sobre els “efectes devastadors” que tindrà el nou pacte per a milers de persones migrants i refugiades, que veuran com “la Unió Europea reforça les polítiques d'externalització de fronteres i els retorns a països tercers on les seues vides podrien córrer greu perill”.

També et pot interessar

stats