Ruth Merino anticipa a les Corts que el Consell aprovarà noves rebaixes fiscals

La consellera d’Hisenda marca també entre les prioritats la reforma del sistema de finançament i l'ordenació del sector públic

La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino
La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino / À Punt NTC
20 de setembre 2023 - 18:31 Actualitzat: 21 de setembre 2023 - 09:09

La portaveu del Consell i consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, s'ha estrenat aquest dimecres a les Corts en el seu nou càrrec i ha deixat clar que la reforma del sistema de finançament es tracta d’una “urgència” per a poder traure a la Comunitat Valenciana de la situació “precària” en què es troba. En la compareixença d'aquesta vesprada per a explicar quines seran les línies d’actuació de la seua cartera, Merino ha avançat que entre les prioritats del nou govern valencià —integrat pel Partit Popular i Vox— estan la continuïtat de les rebaixes fiscals, tal com ja ho han fet amb l’eliminació del conegut com “l’impost de la mort” i el de successions, així com “l’optimització” del sector públic. 

La portaveu del govern ha anticipat que aprovaran noves rebaixes fiscals en els pròxims mesos, encara que no ha detallat quines. Un anunci que s’espera que done demà acompanyada del president de la Generalitat, Carlos Mazón, en una convocatòria on anticipen que s’avançaran les noves mesures fiscals contemplades en els pròxims pressupostos de 2024. 

Durant la seua intervenció, Merino ha fet una radiografia sobre l’estat financer en què es troba la Comunitat Valenciana, amb un deute “desorbitat” de 55.439 milions d’euros, uns serveis públics “deficients” i on s’han contemplat unes despeses “poc rigoroses” en les últimes legislatures, tot això marcat pel context inflacionista actual. La consellera ha acusat de generar aquest escenari l’anterior govern del Botànic, sobre el que ha dit que ha generat una “bola de neu”, amb més despeses de les que s’havien pressupostat. “No han arribat a donar les prestacions essencials. Han demostrat una gestió ineficient i els valencians no s’ho mereixen”, ha dit. 

Per això, ha marcat com a gran prioritat del seu departament, “per una qüestió de justícia”, la renovació del sistema de finançament autonòmic que, assegura, “ha llastrat l’economia valenciana durant lustres”. “Ens mereixem uns recursos justos. No som més que ningú, però tampoc menys”, ha postil·lat. La portaveu del Consell ha afirmat que ja han traslladat aquesta reivindicació al govern espanyol en funcions i que ho faran a aquell que siga definitiu, “independentment del color que siga”. “Ho farem sense servituds, i sense excuses, per a reivindicar el que els correspon als valencians”, ha afirmat.

Així mateix, entre els eixos que treballarà la conselleria d’Hisenda, Merino ha parlat d’“optimitzar” els recursos públics, reactivar l’economia amb mesures fiscals i apostar per la captació de noves inversions, amb un escenari on es garantisca la “seguretat política i jurídica”.

Sobre les rebaixes fiscals, ha insistit en el fet que permetran un alleujament en la butxaca de tots els valencians i les valencianes. “No estem abaixant els impostos als rics”, ha sentenciat sobre l’eliminació de l’impost de successions i donacions o l’impost de la mort, una declaració que ha provocat la rialla en la bancada de l’oposició. Davant d'això, Merino els ha demanat “altura de mires”, afegint que les grans fortunes sempre han pogut fer front a aquestes despeses, però no les classes mitjanes i baixes. 

A més a més, en línia amb un dels eixos de govern del president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que s’han d’“optimitzar” els recursos econòmics i humans de l’administració pública, eliminant la despesa “supèrflua” o suprimint duplicitats i tràmits innecessaris, entre d’altres. El primer pas, ha dit, s’ha pres reduint el nombre de càrrecs de l’organigrama del Consell —una mesura de Mazón que ha qualificat de “valenta”—. També ha parlat de fer de l’administració un òrgan més “eficient”, amb perfils laborals que s’adapten a la realitat actual, per la qual cosa, diu, s’apostarà per reforçar els departaments de selecció, amb l’objectiu que siguen més àgils i certifiquen que els processos siguen “garantistes”. 

Navarro (Compromís) acusa Merino de mentir en la seua primera compareixença

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Isaura Navarro, ha criticat els anuncis de Merino i l’ha acusada de “mentir la ciutadania” el primer dia que parla a les Corts. “D’on pensa retallar?”, ha preguntat la diputada de Compromís. Navarro, entre altres, ha dit que no ajuda reivindicar a Madrid un nou finançament quan a la Comunitat Valenciana estan eliminant impostos. La diputada ha defés el treball del Botànic en fiscalitat i en la presa de mesures laborals i d’organització del treball. “Deixem inversions socials i una educació i una sanitat i unes polítiques socials en millors condicions que les vam trobar i ara, pel que vosté diu, haurem d’estar molt atents”, ha dit.

Muñoz (PSPV) parla del govern del "cambiazo" i no del canvi

Per la seua banda, José Muñoz, del PSPV, li ha dit a Merino que són el Consell del “cambiazo” i no del canvi. Muñoz considera que el Consell projecta una amnistia fiscal per una banda, però després incrementen el cànon de sanejament per a cinc milions de persones. El diputat socialista també ha recordat les principals dades econòmiques aconseguides pel govern del Botànic. “Estan plantejant la regressió”, ha reiterat en la seua intervenció.

Vox i PP critiquen l’herència del Botànic

Maria Teresa Ramírez, diputada per Vox ha apostat per una societat “treballadora” en contraposició amb una “subvencionada”. Ramírez ha remarcat la convicció per “la llibertat econòmica i empresarial, la defensa de la propietat privada, la llibertat educativa, una sanitat garantida en termini i especialitat, la seguretat ciutadana, la protecció dels menors, pensions garantides, justícia, llei i ordre i recolzar els ciutadans més desfavorits”. La diputada de Vox ha criticat el treball del Botànic i ha assegurat que el govern actual s’ha trobat “un dels majors desastres econòmics d'Espanya” en referència al deute autonòmic.

En un sentit semblant s’ha pronunciat la diputada popular Mari Carmen Contelles, que ha manifestat que a pesar que han “desallotjat” l’esquerra valenciana de les institucions, la seua herència “tardarà a eliminar-se”. “El nou president ha fet més en 57 dies que altres en 57 mesos”, ha dit, elogiant Mazón, de qui ha dit que ja està millorant la vida de la ciutadania. 

També et pot interessar

stats