Rosa Pérez: "Continuem apostant per una confluència àmplia a l'esquerra del PSOE"

La consellera de Participació i líder d'Esquerra Unida aposta per superar la coalició amb Podem i forjar una coalició, al model de Yolanda Díaz, que integre Compromís

La coordinadora d'EU i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez Garijo / À Punt NTC

Esquerra Unida aposta per "superar" la coalició amb Podem i ampliar-la al màxim de formacions d'esquerra a la Comunitat Valenciana, començant per Compromís, en la línia que està marcant a l'Estat la iniciativa que lidera la vicepresidenta Yolanda Díaz. "El 2018 ja parlàvem de sumar. Està en el nostre ADN. Estem on estàvem, dient el mateix. Continuem apostant per una confluència àmplia a l'esquerra del PSOE", ha explicat a la ràdio d'À Punt Rosa Pérez Garijo, la líder de la formació i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. 

Quan falta menys d'un any per a les pròximes eleccions autonòmiques, Garijo veu l'oportunitat per a aconseguir l'aliança amb Compromís, que no va quallar en els comicis, de 2019, per a reforçar les opcions de les forces d'esquerra amb un projecte "molt il·lusionant" que propose millores en drets, en enfront de "la caverna que vé". El procés d'escolta ja ha començat. La intenció d'EU és resoldre la situació prompte, si bé admet que altres formacions tenen un ritme més calmat. 

"Hi ha hagut una reunió entre Esquerra Unida i Compromís en què els hem traslladat la voluntat. En molts municipis hi ha també converses. Ja hi ha moviments. EU és partidària que es parle com més prompte millor. La voluntat és la mateixa que fa quatre anys", ha dit. 

Ja hi ha moviments. EU ja ha traslladat la voluntat a Compromís [d'una coalició]. I en molts municipis hi ha també converses.

Però en la legislatura han canviat moltes coses. Garijo creu que ha empoderat EU en la relació amb el socis de coalició, als quals exigiran més equilibri. "La relació amb Podem ara és de tu a tu. EU és una organització amb un vot fidel i sempre hem defés la democratització de l'espai. Hi ha d'haver una democratització de l'espai, no una imposició", ha explicat la coordinadora d'EU, que ha explicat que en l'inici de la coalició no va ser així, per la urgència de tancar un procés que facilitara la suma de vots en favor del Botànic.

"Oltra ha donat explicacions"

En clau política, la consellera de Participació també s'ha pronunciat sobre la situació processal de la seua companya al Consell, la vicepresidenta Mónica Oltra. Si bé Pérez Garijo s'ha negat a fer "política ficció" fins que el Tribunal Superior de Justícia no es pronuncie sobre la possible imputació, ha emmarcat en la "lògica del procediment d'instrucció" l'eventual citació. "He anat a declarar cinc vegades com a imputada per injúries i calúmnies, quan no era aforada, i les causes s'arxivaven a la setmana. Ací no hi ha aquesta normalitat [per la condició d'aforada de la consellera]. En tot cas, Pérez Garijo ha destacat la voluntat de transparència d'Oltra i el fet d'haver pres la iniciativa per a aclarir el cas: "Quan una persona dona explicacions i, el més important, vol donar-les, és perquè té clar que ha fet les coses com toca", ha explicat sobre un procés que, ha recordat, manté viu una denúncia la cofundadora de Vox Cristina Seguí.

Els motius de l'absència de l'oposició en la festa de l'Estatut, "una excusa"

La coordinadora general d'EU també ha criticat l'absència de la dreta de la celebració pels 40 anys d'Estatut, que interpreta com una maniobra electoralista. "És una llàstima. Usar l'excusa del lema, és una cosa totalment ridícula. Fent país és una al·locució que s'empra des de la dècada dels seixanta per a reivindicar l'autogovern, fins i tot per gent del PP com [Manuel] Tarancón" ha criticat. Pérez Garijo creu que l'oposició no ha estat a l'altura del repte institucional i ha contraposat aquesta actitud amb la participació activa d'EU, tot i el fet d'haver votat contra la reforma de l'Estatut el 2006.

El centre d'interpretació del camp de concentració d'Albatera, més prop

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica també ha explicat les últimes gestions del seu departament. Segons ha explicat, s'està ultimant la compra dels terrenys de l'antic camp de concentració d'Albatera per a ubicar-hi un centre d'interpretació. I, d'altra banda, s'està rematant el reglament per a instar els municipis a retirar els símbols franquistes, com la creu dels caiguts d'Elx, detallant el procediment que facilitarà el fet que, en cas de falta de col·laboració, els lleve la Generalitat. 

També et pot interessar

stats