Robles compareix dimecres per explicar l’ajuda militar que Espanya enviarà a Ucraïna

La titular de Defensa ja va avançar la intenció de remetre-hi sis carros de combat

Imatge d'arxiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles
Imatge d'arxiu de la ministra de Defensa, Margarita Robles / Efe

La ministra de Defensa, Margarita Robles, compareixerà dimecres davant del Ple del Congrés per a explicar l’ajuda militar d’Espanya a Ucraïna i la decisió del govern espanyol d’enviar deu carros de combat Leopard al govern de Volodímir Zelenski. La compareixença ha sigut demanada per EH Bildu, ERC, BNG i CUP, que reclamaren que l’executiu detallara les “implicacions” de l’aportació de més armament a la guerra d’Ucraïna sense que l’enviament dels Leopard es debatera i votara al Parlament.

El Congrés ja va debatre l'enviament de Leopard a Ucraïna amb motiu d'una moció presentada pel Partit Popular, en la qual es va evidenciar de nou la divisió entre els socis del Govern respecte a l'ajuda a Ucraïna. En aquesta votació, l'hemicicle va condemnar per unanimitat la "injusta invasió" d'Ucraïna, que està provocant "un drama humanitari" i viola el dret internacional d'un país europeu.

No obstant això, els socis de coalició van votar dividits en altres punts, com en la petició d'explicacions al Govern (secundada per Unides Podem, però no pel PSOE) o en l'aval a l'ajuda financera i militar a Ucraïna, on sí que van votar a favor els socialistes, però no Unides Podem.

També queda pendent la compareixença al Congrés de Pedro Sánchez sobre els compromisos d’Espanya en relació amb la guerra d’Ucraïna i els acords a la cimera bilateral amb Marroc. Aquesta intervenció es calcula que tindrà lloc després de Setmana Santa.

La titular de Defensa havia avançat que Espanya farà arribar a l'exèrcit ucraïnés un total de sis carros de combat a final d'aquest mes de març o principis d'abril i en sumarà altres quatre pròximament. La setmana passada va avançar que els primers vehicles estaven ja només pendents de superar proves de certificació abans del seu enviament.

Es tracta de deu unitats en total del model Leopard 2A4, que han sigut recuperades de mig centenar de carros de combat que feia més de deu anys que estaven emmagatzemades en una nau de Saragossa i que han necessitat ser rehabilitats per a la seua posada en ús.

A més, un total de 55 soldats ucraïnesos van finalitzar aquest mes la formació a Espanya per a la tripulació i manteniment dels Leopard, en un curs de diverses setmanes de duració impartit per l'Exèrcit de Terra.

També et pot interessar

stats