Robles afirma rotundament que Espanya no enviarà "cap classe" de caça a Ucraïna

La ministra de Defensa ha confirmat aquest divendres que Espanya no destinarà avions de combat a Ucraïna, com sí que han fet Polònia o Eslovàquia

Margarita Robles en la seua intervenció en l'acte d'aquest divendres
Margarita Robles en la seua intervenció en l'acte d'aquest divendres / Ministeri de Defensa

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat aquest divendres de manera rotunda que Espanya “no enviarà cap classe d'avió de combat” a Ucraïna, com sí que faran Polònia o Eslovàquia, una decisió d'aquests països que ha dit que respecta.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va oferir a Zelenski “ajuda aèria” durant la seua visita a Kíiv el mes de febrer, encara que posteriorment va assegurar que per les converses d'Espanya amb els aliats, l'enviament d'avions de combat a Ucraïna no estava “damunt de la taula”.

Seguint els passos de Polònia, el govern d'Eslovàquia ha donat llum verda aquest divendres a l'enviament d'avions de combat MiG-29, amb la qual cosa es converteix en el segon país membre de l'OTAN que pren aquesta mesura.

“Espanya sempre serà molt respectuosa amb les decisions que prenguen els països aliats per a ajudar a Ucraïna perquè està fermament compromesa en l'ajuda a aquest país”, però “la posició és molt clara: no s'enviarà cap classe d'avió de combat”, ha assegurat Robles en declaracions als periodistes després d'entregar el X Premi Soldat Idoia Rodríguez, dona en les Forces Armades en la seu del departament.

La ministra, a més, ha precisat que els avions de combat que tenen determinats països, entre ells Espanya, “exigeixen una formació i una preparació diferent” dels caces d'altres estats de l'antiga òrbita soviètica, i ha incidit que el nostre país no té els aparells que “específicament” demanda Ucraïna.

D'altra banda, Robles ha explicat que està acabant ja la reparació dels sis primers Leopard 2A4, que a la fi d'aquest mes o principis d'abril eixiran en direcció a Ucraïna. En aquest moment començarà la reparació dels altres quatre carros que també s'enviaran.

Així mateix, ha reiterat que Espanya donarà un total de vint vehicles blindats TOA per a transport, que se sumen a una altra vintena que ja estan a Ucraïna.

Robles també ha recordat que ja ha acabat la formació de 55 militars ucraïnesos preparats i disposats per a la tripulació i manteniment dels Leopard. “El compromís d'Espanya amb Ucraïna és total, però amb el respecte a tots els països, perquè tots estem tractant d'ajudar, Espanya no participarà enviant avions de combat”, ha insistit.

També et pot interessar

stats