Podem redobla la pressió a Sumar: Iglesias acusa Díaz de "regalar una victòria a la màfia" pel veto a Montero

Diverses veus del partit morat carreguen contra Sumar i qualifiquen d'"error terrible" l'exclusió de la ministra d'Igualtat en les llistes

Montero i Iglesias excerceixen eel dret a vot el passat 28M
Montero i Iglesias excerceixen el dret a vot el 28M / Rafael Bastante (Europa Press)

El veto a Irene Montero enterboleix les negociacions per a configurar les llistes definitives en Sumar. Podem ha començat la setmana redoblant la pressió sobre la coalició liderada per Yolanda Díaz perquè recapacite i "corregisca" l'exclusió de la ministra d'Igualtat, que valoren com el seu principal actiu polític. La intenció és aprofitar el temps fins al 19 juny, dia límit perquè tots els partits registren els noms que integren les candidatures per a les eleccions generals del 23 de juliol, per a tractar de revertir una situació que, a més d'un afront, entenen com "un error terrible".

Aquest dilluns, Pablo Iglesias, exvicepresident segon del govern espanyol i exlíder de Podem, s'ha afegit a les crítiques a Díaz i l'ha instada a rectificar en declaracions a l'emissora RAC1. Considera que l'absència d'Irene Montero en les llistes del 23J tindrà costs electorals per a Sumar i que se'n penedirà amb el temps. En aquest sentit, ha recalcat que actuar vetant la ministra d'Igualtat és donar-li "una victòria a la màfia" i que, en un context "de violència mediàtica i de clavegueres", prescindir de gent atacada que compta amb perfils "inatacables" és comportar-se d'una manera "molt pareguda al PSOE".

Igualment, l'exfundador de Podem ha alertat sobre "silencis" cridaners d'alguns companys de partit i que hi ha part de l'esquerra que entenen el veto a Montero és "una vergonya". "Queden encara huit dies. Jo sé que, fins i tot en l'entorn de Yolanda Díaz, hi ha sectors que li diuen "Te n'has passat"", ha emfatitzat Iglesias. Igualment, ha insistit que aquesta situació "pot fer mal a un espai polític imprescindible" —en referència a Sumar— perquè no governen PP i Vox la pròxima legislatura.

Des de la cúpula de Podem també han tornat a fer costat públicament a l'encara ministra. La coportaveu estatal, Isa Serra, ha exigit "respecte" per a la formació morada, tot i que ha descartat qualsevol risc que es trenque la coalició acordada de cara al 23J, en què Podem acudirà a les urnes sota el paraigua de Sumar, juntament amb una quinzena de partits. En declaracions als mitjans de comunicació a les portes del Congrés, Serra ha deixat clar que el seu partit va signar el divendres la coalició amb Sumar "sense acord" polític, perquè fins al dia de hui Díaz continua "mantenint el veto" a Montero. Però creu que aquest escull es pot solucionar fins que es registren les llistes de la candidatura dilluns que ve.

La interpel·lada, per la seua banda, tracta de donar carpetada a l'assumpte en considerar que ja no interessa a l'opinió pública. Des de Luxemburg, on s'ha desplaçat per a participar en una cimera dels ministres d'Ocupació de la Unió Europea, Díaz ha refusat pronunciar-se sobre Montero i ha assegurat que el que espera la societat espanyola són solucions a "problemes reals". "El que volen és que donem solucions als problemes, la resta crec que no té massa interés", ha dit la també vicepresidenta segona del govern espanyol en declaracions a la premsa. La líder de Sumar, que s'ha pronunciat aquest dilluns per primera vegada sobre la polèmica sorgida durant el cap de setmana a propòsit del veto que denuncia Podem, ha destacat que "Espanya demanava un gran acord" que ja s'ha tancat, i ha agraït a totes les formacions polítiques la generositat mostrada.

Altres veus de l'esquerra també s'han referit hui a l'assumpte. La portaveu federal d'Esquerra Unida, Sira Rego, ha indicat que un acord entre diverses forces polítiques "requereix moltes vegades fer passos a un costat" i "fer lògicament concessions". Així, ha restat importància a les queixes de Podem sobre la conformació de les llistes de Sumar i ha preferit emfatitzar la "magnífica notícia" que "setze forces polítiques amb diferents trajectòries polítiques i militants" hagen aconseguit registrar una coalició per a les eleccions generals del pròxim mes. En la mateixa línia s'ha pronunciat Enrique Santiago, líder del Partit Comunista d'Espanya i diputat al Congrés, qui en declaracions a RNE ha insistit que l'acord tancat és el "millor" que podia assolir-se. "A totes les forces polítiques els agradaria haver tingut més i millor representació en les llistes", ha opinat el dirigent, que pensa que el més important és que la coalició ja està signada i és una realitat.

També et pot interessar

stats