Belarra garanteix que Podem anirà a les eleccions amb Sumar, però rebutja cap "veto" a Irene Montero

L'organització reclama un acord "just" que els garantisca representació en el Congrés i retreu que l'equip de Yolanda Díaz els demana "sacrificar" la ministra d'Igualtat

Ione Belarra en la declaració d'aquest divendres des de la seu de Podem
Ione Belarra en la declaració d'aquest divendres des de la seu de Podem / Podem

Podem concorrerà amb la coalició encapçalada per Sumar a les eleccions generals del 23 de juliol. Ho ha garantit aquest divendres la secretària general de la formació, Ione Belarra, que ha reclamat al mateix temps un acord "just" per a la confluència que no incloga el "veto" a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, en les llistes. En una gravació emesa per Canal Red, el canal d'internet de Pablo Iglesias, la dirigent morada ha recriminat a l'equip liderat per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que els haja demanat explícitament "sacrificar" la que és el seu principal actiu polític i número dos en Podem.

La compareixença de Belarra ha tingut lloc a penes hores després de concloure una votació interna en què la militància ha donat carta blanca a la cúpula, amb el 93% dels suports de les 52.829 persones que han votat, per a negociar les condicions en què s'integrarà en el partit instrumental de Díaz. "La decisió està presa", ha assegurat la també ministra de Drets Socials, que ha deixat clar que el Podem rebutja el "veto" que, ha dit, Sumar ha imposat sobre Montero. "Des de l'equip negociador de Yolanda Díaz se'ns ha traslladat que la presència d'Irene Montero en l'equip per a les pròximes eleccions generals és un obstacle insalvable per a tancar un acord d'unitat", ha afirmat Belarra. "M'entristeix profundament que Yolanda propose que l'acord electoral de coalició entre Podem i Sumar es construïsca sobre l'exclusió a una companya que ha portat les transformacions feministes més lluny que ningú abans al nostre país. Se'ns ha demanat una vegada més sacrificar al nostre principal actiu polític", ha lamentat.

Segons ha explicat la dirigent morada, Montero s'ha posat a disposició del partit en el Consell de Coordinació que s'ha celebrat al migdia per a "fer el que calga, encara que siga ben injust", amb l'únic propòsit d'"assegurar la unitat". Un pas arrere per la seua part que, de moment, la cúpula de Podem no vol acceptar. Consideren que, a més d'injust", és un "error polític immens".

Belarra ha assegurat que el compromís amb la unitat de Podem és ferm, que "la decisió està presa" i que la seua marca en la coalició de Sumar "està garantida", però ha insistit que continuaran intentant aconseguir un pacte "just" i que no acceptaran el "veto" com a part de la negociació. Així mateix, ha lamentat que amb l'última oferta que els ha fet l'equip de Sumar Podem "podria quedar-se sense representació en el Congrés". "Ens sembla injust", ha afegit.

En aquest escenari, la líder de l'organització insta Sumar per a continuar les converses i avisa que el rellotge corre: "Esperem no haver d'arribar a l'últim minut". El termini per a inscriure les coalicions que es presentaran a les eleccions del 23J acaba a les 23:59 hores d'aquest divendres.

Sumar registrarà la coalició de vesprada

El partit instrumental de Yolanda Díaz té previst registrar aquesta vesprada la coalició electoral després de la llum verda de Podem i no esperarà fins a l'hora límit de mitjanit. Els morats hi han garantit la seua presència, però continuaran intentant incloure Irene Montero en les llistes fins al 19 de juny, data en què conclou el termini per a registrar els noms que figuraran en les paperetes de tots els partits.

Fonts de Sumar han confirmat a EFE que el registre es formalitzarà aquesta vesprada abans d'esgotar el termini i consideren que la presència i la representació de Podem "està àmpliament garantida" amb una proposta ja sobre la taula. Per tant, no estiraran la negociació fins a l'últim minut i no acceptaran repetir l'escenari d'Andalusia en la gestació de la futura coalició. Fa un any, en les negociacions per a les autonòmiques andaluses, Podem va portar al límit les converses, fins al punt que no van arribar a temps per a entrar en la coalició.

També et pot interessar

stats