Reaccions valencianes al triomf de la moció de censura

L'infrafinançament i més inversions per a la Comunitat Valenciana són algunes de les principals reclamacions a Pedro Sánchez.

D'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Isabel Bonig, Ximo Puig, Mónica Oltra, Fran Ferri, Mari Carmen Sánchez i Antonio Estañ
D'esquerra a dreta, i de dalt a baix: Isabel Bonig, Ximo Puig, Mónica Oltra, Fran Ferri, Mari Carmen Sánchez i Antonio Estañ

A la Comunitat Valenciana ja s'han produït les primeres reaccions davant de l'èxit de la moció de censura que ha convertit el socialista Pedro Sánchez en el seté president del Govern durant la democràcia espanyola.

Des del PPCV, Isabel Bonig ha instat Pedro Sánchez a explicar quin és "el programa ocult" que "no va voler desvelar" durant el debat de la moció de censura i que compta amb el suport "dels separatistes bascos i, sobretot, els catalans". També ha enviat deures al president Ximo Puig: "Espere que li reclame [al nou Govern central] més inversions per a la Comunitat Valenciana i un canvi imminent del model de finançament".

La presidenta del PPCV ha expressat també la seua preocupació pel que fa al nou model educatiu impulsat per la Generalitat. Ha demanat al nou president del Govern que aplique i respecte la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que en abril va anul·lar parcialment el decret de plurilingüisme de la Generalitat. "Espere que no interposen un recurs d'inconstitucionalitat en una llei, la del xantatge lingüístic, que és manifestament inconstitucional", ha declarat.

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha celebrat el "canvi necessari" que s'ha produït a La Moncloa i s'ha mostrat convençut que l'etapa que ara s'inicia estarà marcada per la cohesió: "Pedro Sánchez serà un president integrador, que és el que necessita Espanya en aquests moments", ha afirmat. Però avisa que el Consell continuarà reivindicant que es duga a terme la reforma del sistema de finançament autonòmic, "al marge de qui siga el president del Govern".

S'ha pronunciat també en la mateixa línia la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la roda de premsa que ofereix cada divendres per a donar compte de les decisions del Govern valencià. "Esperem encetar unes relacions normalitzades amb el nou Govern i amb lleialtat institucional", un concepte que "no va entendre mai Rajoy" ha dit.

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ja ha assegurat que la formació també continuarà reclamant al Govern encapçalat per Pedro Sánchez les mesures que conformen la denominada "agenda valenciana" i que es renove el model de finançament. Li demanaran, també, que retire els recursos que l'executiu de Rajoy va presentar davant del Tribunal Constitucional contra lleis com la de funció social de l'habitatge, la de plurilingüisme o el decret que universalitzava l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

Des de Ciutadans, la portaveu al parlament valencià, Mari Carmen Sánchez, ha assenyalat que l'aprovació de la moció de censura del PSOE "no és una bona notícia per a Espanya" i ha advertit que la formació taronja estarà "atenta" a les "concessions" que es facen als partits nacionalistes que han donat suport, amb el seu vot, al nou president del Govern. Ha reclamat, a més, la convocatòria d'eleccions generals.

Podem, per la seua banda, ha valorat que l'elecció de Pedro Sánchez possibilitarà tindre a La Moncloa un govern que no siga "enemic de la Comunitat Valenciana". El secretari general de la formació morada, Antonio Estañ, s'ha mostrat confiat que, d'ara endavant, es podran solucionar qüestions prioritàries per a la societat valenciana com és l'infrafinançament.

Finalment, la Crida pel Finançament Valencià ha instat el nou govern de Pedro Sánchez a obrir la negociació d'un nou sistema de finançament autonòmic en el qual "els valencians disposen de les claus de la caixa i puguen dissenyar i aplicar les seues polítiques sense les actuals tuteles del Govern espanyol".

També et pot interessar

stats