Rajoy, Santamaría i Cospedal no acudeixen a la segona citació del Parlament de Catalunya
La compareixença s'emmarca en la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
L'expresident del govern, Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i l'exministra María Dolores de Cospedal no han acudit aquest dimarts a la segona convocatòria de la comissió d'investigació del Parlament de Catalunya sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
És la segona citació de la cambra catalana a la qual no es presenten. Els tres exmembres de l'executiu central van ser citats per primera vegada ocasió el 30 d'abril i van justificar la seua absència emparant-se en un dictamen del Consell d'Estat. En aquesta ocasió, Rajoy i Sáenz de Santamaría han remés el mateix text al Parlament i Cospedal ha aportat arguments jurídics.
En la comissió participen parlamentaris de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP. Els diputats de Ciutadans, PPC i el PSC-Units han decidit no formar-ne part.
El president de la comissió d'investigació, Antoni Morral (JxCat), ha informat els diputats presents en la sessió que "elevarà" aquestes absències a la mesa del Parlament perquè aquesta "prenga les mesures que considere pertinents".
Compareixença obligatòria
L'article 59.6 de l'Estatut català indica que "el Parlament pot crear comissions d'investigació sobre qualsevol assumpte de rellevància pública que siga d'interés de la Generalitat" i que "les persones requerides hi han de comparéixer obligatòriament".
L'article 68 del reglament del Parlament assenyala que si el compareixent no acudeix a la comissió "la cita s'ha de reiterar per a comparéixer tres dies després, o un dia després si es va acordar la seua urgència".
Si la persona citada no es presenta en seu parlamentària tampoc després d'aquest segon requeriment, segons el mateix article, "la mesa del Parlament ha de donar compte al ministeri fiscal per a substanciar la responsabilitat penal que hi puga concórrer".
Finalment, l'article 502 del Codi Penal avisa que els qui "havent sigut requerits en forma legal i sota prevenció" no acudisquen davant comissions d'investigació de les Corts Generals o d'un parlament de comunitat autònoma "seran castigats com a reus del delicte de desobediència".
"Si el reu fora autoritat o funcionari públic, se li imposarà, a més, la pena de suspensió d'ocupació o càrrec públic entre sis mesos i dos anys", afig el text.