Així queden constituïdes les Corts: 99 diputats de quatre partits, majoria femenina i més debutants que veterans

Massó (Vox) presideix la mesa. El PP, amb Alfredo Castelló, i el PSPV, amb Gabriela Bravo, ocupen les vicepresidències. Maria Josep Amigó, de Compromís, ocuparà una de les dues secretaries

El futur president de la Generalitat, Carlos Mazón, saluda el seu homòleg en funcions, Ximo Puig, davant les càmeres dels fotògrafs i la mirada de l'exvicepresident Alberto Fabra / Flickr Corts
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de juny 2023 - 11:34 Actualitzat: 26 de juny 2023 - 21:56

Les Corts inicien aquest dilluns, amb l’acte de constitució, l’XI Legislatura. Serà un Parlament de majoria femenina i amb més diputats que s’estrenen en el càrrec que veterans entre els 99 representants de quatre partits que hi han aconseguit representació parlamentària, dues formacions menys que en l’anterior legislatura.

La constitució de la mesa d’edat, que integren el diputat més major i els dos més joves, ha donat el tret d’eixida a la legislatura. En aquesta ocasió, el socialista Carlos Laguna (PSPV), de 69 anys, ha exercit com a president, mentre que Maria Josep Calabuig (Compromís), de 24 anys, i José Muñoz Salvador (Vox), de 29, han intervingut com a secretaris.

Després que Laguna obrira la sessió, els 99 diputats electes (40 de València, 35 d'Alacant i 24 de Castelló) juraran o prometran el càrrec.

Els primers que ho han fet han sigut els integrants de la mesa d'edat i, a més, ho han fet amb una fórmula històrica, recuperada de les Corts forals: “Jo jure/promet que, aitant com tindré el càrrec de diputat/diputada acataré la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat”.

El diputat de més edat d'aquesta XI Legislatura, després de tindre paraules d'agraïment cap a l'anterior president de les Corts, Enric Morera, ha incidit en la lluita contra la violència de gènere amb una referència del poeta Miguel Hernández. Declarava que, “com el raig que no cessa”, el “masclisme assassí existeix”.

El diputat ha demanat al futur Consell que treballe per a millorar el finançament de la Comunitat Valenciana i ha destacat el “bon escenari” econòmic amb el qual inicia aquesta legislatura que deixa el govern de Ximo Puig, de qui ha subratllat que ha sigut un “bon president”.

“Per Espanya” i “pel País Valencià”

A continuació, els altres 96 parlamentaris que no han integrat la mesa d'edat han promés el càrrec en ser cridats per ordre alfabètic. En sentir el seu nom, cadascú ha optat per jurar o prometre. La majoria s'ha cenyit a la tradicional i concisa fórmula, però hi ha qui ha optat per breus expressions carregades de simbolisme.

En aquesta línia, el diputat de Vox José María Llanos ha jurat “per Espanya”; la consellera d'Agricultura en funcions i diputada de Compromís, Isaura Navarro, ha promés “per la igualtat” i Mònica Álvaro, de la mateixa coalició, ha promés “pel País Valencià”.

Una vegada promés el càrrec, s’ha triat la mesa de les Corts, que té una presidència, dues vicepresidències i dues secretaries, a través de tres votacions consecutives, per a les quals els diputats introdueixen en una urna paperetes amb noms. A més, la mesa de les Corts ha de tindre representació paritària.

Els vots del PP permeten a Compromís entrar en la mesa

D’acord amb el pacte de govern entre el PP i Vox, Llanos Massó ocuparà la màxima representació, atés que l’acord entre les dues formacions atorga la presidència a Vox i la vicepresidència i la secretaria primera als populars, càrrecs que tindran Alfredo Castelló i Víctor Soler, respectivament.

Llanos Massó, nova presidenta de les Corts, saluda una altra parlamentària en arribar a l'hemicicle
Llanos Massó, nova presidenta de les Corts, saluda una altra parlamentària en arribar a l'hemicicle / Flickr Corts

Els socialistes, per la seua banda, ostentaran l’altra vicepresidència, que recau en Gabriela Bravo, i la secretaria segona, que inicialment anava a ocupar una diputada socialista, Josefina Bueno, finalment serà per a Maria Josep Amigó, de Compromís, després de pactar amb el PP. Els vots de 18 diputats de la dreta han permés que Compromís tinga aquest càrrec, a pesar que Compromís nega cap acord i el PP es felicita per haver facilitat l'entrada de la representant de la formació taronja en la mesa.

La maniobra no ha agradat gens a les files socialistes. El diputat Arcadi España es mostrava indignat perquè considera que el PP li ha llevat al PSPV un càrrec que “li corresponia”.

“Un pacte del PP i Compromís per a llevar-li al PSPV un lloc que li corresponia, per reglament i pels resultats de les urnes, al PSPV i donar-li'l a Compromís” i que, des del seu punt de vista, “demostra que l'únic partit que és alternativa a la dreta del PP és el PSPV”, manifestava España, en declaracions als mitjans de comunicació, després de la que ha sigut una de les escasses sorpreses de la jornada.

Compromís nega cap pacte amb els populars

Compromís assegura que no ha aconseguit cap pacte amb el PP per a tindre representació en la mesa de les Corts, i no té clar que els populars hagen fet una bona jugada en facilitar-los-hi l'entrada, perquè la coalició farà "la màxima oposició, també des de la mesa".

"No hi ha cap acord; si n'hi haguera, hi hauria alguna cosa a canvi", ha assenyalat que Compromís ha complit el que va dir des del primer dia. Com a tercera força, havia de tindre representació en la mesa. Marzà manté que no ha tingut cap reunió amb el PP, tret de la que van mantindre amb el líder del PP i guanyador de les eleccions del 28 de maig, en què els va demanar l'abstenció a la seua investidura i des de Compromís li van dir que "de cap de les maneres".

"Li vam dir que seríem la seua oposició, dura i contundent, cada dia", ha afirmat, i ha indicat que en la mateixa trobada Mazón els va traslladar la seua voluntat que totes les forces parlamentàries tingueren representació en la mesa de les Corts i això és el que ha passat aquest dilluns.

Massó, tercera dona en el càrrec

Al marge de la representació en la Mesa de les Corts, una vegada triats els representants d’aquest òrgan Llanos Massó ha fet la seua primera intervenció, en què ha apel·lat a generar un debat "lliure, viu i constructiu", sense defugir la confrontació.

Massó serà l'onzena persona que presidisca les Corts des del 1983, després d'Antonio García Miralles (PSPV), Vicente González Lizondo (UV), Héctor Villalba (UV), Marcela Miró, Julio de España, Milagrosa Martínez, Juan Cotino i Alejandro Font de Mora, del PP; Francesc Colomer (PSPV) i Enric Morera (Compromís).

Les noves Corts estan formades per quatre grups, dos menys que en l’anterior legislatura, ja que Ciutadans i Unides Podem no van obtindre representació parlamentària en els comicis del 28 de maig. El grup amb més representants és el PP (40 diputats), seguit pel PSPV (31 diputats), Compromís (15 diputats) i Vox (13 diputats).

Ubicació en l'arc parlamentari

Hi ha més dones que homes (52 a 47) i més parlamentaris nous que repetidors (62 a 37) en un hemicicle en el qual el PP s'asseurà durant les sessions en el costat dret de l’arc parlamentari; PSPV i Compromís en l'esquerra; i Vox es distribueix en la part de central dels dos costats.

També et pot interessar

stats