Puigdemont exigeix al Govern espanyol que respecte els drets de Jordi Sànchez per a ser president

Acusa Espanya d'inventar-se un relat per a "subvertir els resultats" de les eleccions de desembre.

Carles Puigdemont respon als mitjans de comunicació des de Berlín
Carles Puigdemont respon als mitjans de comunicació des de Berlín / Clemens Bilanoto (EFE)

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, assegura que la resolució del Comité de Drets Humans de Nacions Unides sobre els drets polítics de Jordi Sànchez, obri una oportunitat perquè el Govern espanyol "canvie d'estratègia" i "deixe d'entorpir" l'elecció d'un nou president.

Puigdemont, que ha oferit una roda de premsa a Berlín enmig d'una gran expectació mediàtica, ha acusat l'executiu de Mariano Rajoy d'inventar-se un relat fictici sobre el que ha passat a Catalunya durant els últims mesos per a "subvertir" el resultat de les eleccions autonòmiques de desembre. Atribueix també a Espanya actituds antieuropees i adverteix que "la reacció de certa dreta ha de preocupar a tots".

L'endemà d'abandonar la presó de Neumünster, Puigdemont ha començat recordant els membres del seu govern empresonats a Estremera i Alcala Mecó sota l'acusació de rebel·lió, la mateixa que la justícia alemanya no creu acreditada per a aprovar la seua extradició a Espanya.

Puigdemont ha explicat que té la intenció de tornar a Bèlgica, però de moment fixa la residència a Berlín, mentre la justícia acabe d'estudiar si accepta l'acusació de malversació, l'altre delicte que li imputa el jutge Pablo Llarena.

Qüestió prejudicial

Qüestió prejudicial

Precisament, el magistrat del Tribunal Suprem i la Fiscalia estudien acudir al Tribunal Europeu perquè es pronuncie sobre si la justícia alemanya ha aplicat bé l'euroorde de detenció. Si Llarena fa el pas de presentar aquesta qüestió prejudicial, totes les euroordes que ha dictat per aquest cas, incloent les dels exconsellers catalans que estan a Bèlgica i Escòcia, quedarien en suspens.

Avançant-se a aquest debat, la ministra alemanya de Justícia, la socialdemòcrata Katarina Barley, ha dit que la decisió del tribunal superior de Slesvig-Holstein d'alliberar Puigdemont és "absolutament correcta". És més, la ministra ha advertit Espanya que si vol continuar el procés d'extradició haurà d'explicar i demostrar per què acusa l'expresident de la Generalitat catalana de malversació.

El cap de la diplomàcia espanyola, Alfonso Dastis, ha qualificat de "desafortunades" aquestes declaracions mentre que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que no ha parlat sobre aquesta qüestió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

A Catalunya, mentrestant, el president del Parlament, Roger Torrent, ha oficialitzat per Twitter que torna a proposar Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat catalana. L'exlíder de l'Assemblea Nacional Catalana ha dit també a través d'aquesta xarxa social que "s'acosta l'hora de la negociació" amb el Govern espanyol i que ha de ser "d'igual a igual". Sànchez, però, no té garantida l'elecció perquè la CUP ha reiterat que s'abstindrà.

També et pot interessar

stats