Puig es reuneix amb Aragonès per a restaurar ponts institucionals amb Catalunya

El president busca el suport del govern català en temes com l’harmonització fiscal a Espanya o el canvi del model de finançament autonòmic.

Ximo Puig ha inaugurat al Cercle d’Economia de Barcelona el cicle Espanya en el context geopolític de la postpandèmia
Ximo Puig ha inaugurat al Cercle d’Economia de Barcelona el cicle Espanya en el context geopolític de la postpandèmia / GVA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, es reuneix aquesta vesprada amb el president català interí i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès. Els dos governs recuperen així unes relacions institucionals que, des que es va iniciar el procés independentista, pràcticament havien desaparegut amb Quim Torra, l’anterior president català.

D'aquesta manera, s'evidencia la voluntat de restaurar ponts institucionals entre les dues administracions, fet que el cap del Consell ha reclamat en el discurs que ha donat al Cercle d'Economia de Barcelona, on ha inaugurat el cicle Espanya en el context geopolític de la postpandèmia. "Estic content que es puga restablir el diàleg, perquè Catalunya i la Comunitat Valenciana han estat d'esquena durant molt de temps, i això no és bo", ha dit el president.

En el seu discurs, Puig ha fet una crítica al dúmping fiscal de Madrid per a buscar el suport del govern català a favor d'una harmonització fiscal a l'estat espanyol. Precisament, la revisió integral de la fiscalitat estarà damunt de la taula en la reunió que a primera hora d'aquesta vesprada faran el president Ximo Puig i l'homòleg català Pere Aragonès. Segon ha apuntat Puig, "el més constitucional és la igualtat i ara hi ha una situació de desigualtat que afecta la Comunitat Valenciana i altres regions".

En la visita també es parlarà de la necessitat de canviar el model de finançament autonòmic i el cap del Consell exhibirà els avantatges de la "via valenciana" per a conformar governs, en una Catalunya en plena precampanya amb les opcions independentistes molt distanciades.

Liderar la “Commonwealth mediterrània”

Durant la conferència, amb el títol de ‘‘La via valenciana per a una Espanya d'Espanyes’’, Puig ha proposat que Catalunya abandone el "bloqueig" que ha suposat el procés independentista i "torne a tots els taulers on es juga el futur", teixint una "aliança" catalanovalenciana per a reinventar Espanya.

Durant la xarrada, el cap del Consell ha defensat la “via valenciana” com a model polític i econòmic d'èxit. A més, ha proposat liderar al costat de Catalunya una "Commonwealth mediterrània” per a tendir cap a una "Espanya catalana" i una "Espanya de les Espanyes".

Així, ha estés la mà a Catalunya i ha proposat "teixir aliances", com històricament han fet totes dues comunitats autònomes "des de fa segles", però donant-li ara "un nou impuls en el segle XXI".

Tres anys sense contactes

L’últim contacte oficial entre els governs valencià i català va ser a l’abril del 2017, amb una reunió informal a Barcelona entre Puig i el president aleshores, Carles Puigdemont. Uns mesos abans, l’any 2016, una àmplia representació del govern català va participar en una visita institucional a València que va encapçalar el mateix Puigdemont. Des del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017, no s’havia signat cap acord institucional entre els dos governs i no hi ha hagut reunions entre els presidents.

El primer pas d’aproximació es va fer la setmana passada, quan els dos executius van signar un acord per a col·laborar en matèria de memòria històrica. La reunió d’aquesta vesprada serà, a més, la primera trobada de Pere Aragonès amb un líder autonòmic després de la dimissió de Quim Torra, condemnat a any i mig d’inhabilitació per desobeir la Junta Electoral Central.

També et pot interessar

stats