Puig proposa un pacte polític per a aconseguir la sobirania energètica la dècada pròxima

L'objectiu és buscar alternatives davant la crisi de preus i el tancament de la central nuclear de Cofrents previst per al 2030

El calendari de tancament de les centrals nuclears preveu que la de Cofrents, que actualment produeix el 40% de l'energia de la Comunitat, deixe de funcionar en 2030
El calendari de tancament de les centrals nuclears preveu que la de Cofrents, que actualment produeix el 40% de l'energia de la Comunitat, deixe de funcionar el 2030 / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat un pacte polític ampli per a accelerar la implantació de les renovables i aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana en un termini de cinc a deu anys, davant la crisi de preus i el tancament de la central nuclear de Cofrents previst per al 2030.

Així ho ha traslladat en les reunions que ha compartit aquest dimarts amb el líder del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, i els síndics a les Corts de Cs, Compromís i el PSPV, Ruth Merino, Papi Robles i Manolo Mata, en el marc de l'acord Alcem-nos que van signar tots els grups parlamentaris excepte Vox.

Puig, segons fonts de Presidència, ha plantejat l'acord en dues vies: accelerar al màxim la implantació de les energies renovables i aconseguir la sobirania energètica a mitjà termini, mitjançant la recerca d'alternatives. El calendari de tancament de les centrals nuclears preveu que la de Cofrents, que actualment produeix el 40% de l'energia de la Comunitat, deixe de funcionar el 2030.

Aquest pacte polític està obert a la negociació i el diàleg tant entre els socis de govern (PSPV-Compromís-UP) com amb l'oposició, igual que altres acords com Alcem-nos o Reactiva. L'objectiu, segons les mateixes fonts, és avançar-se als esdeveniments.

L'acord inclouria mesures com ajudes als autònoms que depenen de l'energia, una política fiscal que incentive l'estalvi i l'eficiència energètica, més impuls de la formació o la creació de bons energètics per a ajudar les persones amb problemes per a pagar la factura de la llum.

Paral·lelament, Puig ha convidat els grups parlamentaris a assistir a la presentació d'aquest dijous 5 de la futura gigafactoria de bateries que Volkswagen instal·larà en els pròxims anys en Parc Sagunt II, en considerar que és el gran projecte per al futur de la Comunitat i que l'energia és el principal desafiament. Aquest acte comptarà amb la presència de representants de la multinacional i del president del govern, Pedro Sánchez.

En les seues compareixences després de les reunions, tant el líder del PP valencià com les síndiques de Cs i Compromís han mostrat la seua disposició a donar suport a aquest pacte valencià per l'energia, mentre Pilar Lima (UP) no ha pogut assistir a la ronda de trobades per problemes de salut.

També et pot interessar

stats