Puig descarta demanar el certificat de vacunació en locals d'oci fins que no hi haja un percentatge més gran de vacunats

El president de la Generalitat Valenciana argumenta que no es planteja la mesura perquè "encara no s'ha oferit a tota la població l'oportunitat de vacunar-se"

Punt de vacunació a l'Auditori de Castelló
Punt de vacunació a l'Auditori de Castelló de la Plana / Twitter: @GVAsanitat

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha tornat a reclamar màxima prudència per a controlar l'actual onada de la pandèmia i ha advertit que "això va de corresponsabilitat i no pot haver-hi un policia darrere de cada persona".

Així ho ha asseverat el cap del Consell, en una entrevista en Telecinco, en la qual s'ha referit a les mesures anti-Covid (entre les quals el toc de queda d'01:00 i 06.00 hores en 77 municipis valencians) que entren en vigor aquest dilluns i que romandran vigents, en principi, fins al pròxim 16 d'agost.

Respecte a mesures com la de presentar una PCR negativa o un certificat de vacunació en els locals d'oci, Puig ha comentat que la Generalitat no vol fer efectiva aquesta mesura "fins que tinguem la capacitat de vacunació de totes les persones perquè no hi ha un element de falta d'equitat, ja que la PCR té un cost determinat i encara no hem oferit a tota la població l'oportunitat de vacunar-se".

Preguntat pel fenomen dels botellots i per si el desplegament policial és suficient, Puig ha manifestat que "hi ha unes dotacions policials que són suficients quan estem en una situació de més normalitat" i ha subratllat que la Policia "també ha fet un gran esforç" enguany i "té el seu dret a vacances".

Ha d'haver-hi un exercici de corresponsabilitat

Per això, ha recalcat que "ha d'haver-hi un exercici de corresponsabilitat" que la immensa majoria de la població de la Comunitat Valenciana "ha fet durant quatre mesos", la qual cosa la va portar a ser la regió europea amb menys incidència i ha permés que ara l'onada tinga menys impacte en l'àmbit sanitari.

Ha insistit que la majoria de les persones joves compleix les mesures de protecció, encara que ha alertat que, en alguns casos, hi ha un "cert imaginari creat i es pensa que als joves no els tocarà". "Doncs sí que els tocarà; alguns dels últims morts a la Comunitat Valenciana s'havien negat a vacunar-se i eren joves. Molta cura, aquesta pandèmia és terrible i afecta a tots els que no tenen protecció", ha ressaltat.

Sobre la decisió de apujar de les 20:00 a les 22:00 hores l'hora límit per a vendre alcohol en els supermercats, ha comentat que, després de dues setmanes de restricció a les huit de la vesprada, s'ha comprovat que no ha tingut l'efecte positiu per a limitar els botellots.

Quant a la resta de restriccions, ha recordat que en principi estaran vigents fins al 16 d'agost, que a la Comunitat des de fa quinze dies hi ha toc de queda en diversos municipis i s'està veient que "la corba s'està aplanant".

No obstant això, ha apuntat que "necessitem concentrar aquesta màxima responsabilitat col·lectiva en aquestes setmanes perquè, malgrat que les hospitalitzacions estan molt lluny de nivells de risc, és clar que el nivell de contagis és massa alt i ha tingut ja conseqüències en l'atenció primària, que està sobresaturada".

Les receptes són ben clares: màxima corresponsabilitat i accelerar al màxim la vacunació

"Les receptes són ben clares: màxima corresponsabilitat i accelerar al màxim la vacunació", ha resumit. Precisament, preguntat per si considera que la Comunitat té prou dosis, ha assenyalat que "totes les comunitats voldríem tindre moltes més vacunes, però és clar que Espanya és dels països d'Europa que més vacunació té".

Aquesta setmana, el 60% de valencians amb pauta completa

Puig ha agregat que "a la Comunitat tindrem aquesta setmana el 60% de la població amb la pauta completa, ja s'han expedit mes de tres milions de dosis i ara comença la vacunació de 29 a 20 anys". "S'està accelerant, nosaltres a l'agost tindrem més vacunes de Moderna perquè tenim un dèficit anterior. El que és clar és que vacuna que tenim, vacuna que posem i això és el que fa el conjunt de comunitats autònomes", ha dit.

En aquest punt, ha admés que no hi ha vacunes suficients per a immunitzar "totes les persones que voldríem", al mateix temps que ha exclamat: "Tant de bo totes les comunitats tinguérem més vacunes i poguérem accelerar al màxim el nostre objectiu", que, en el cas de la Comunitat Valenciana, és arribar al 9 d'octubre amb una immunització de més del 80% de les persones de més de 12 anys.

D'altra banda, qüestionat per si troba a faltar una normativa comuna en tot Espanya per a aplicar restriccions, ha defensat que hi ha instruments suficients i els tribunals valencians han acceptat els plantejaments del govern valencià. Així i tot, ha apuntat que "vista la magnitud de la pandèmia cal fer una avaluació i veure quins altres instruments normatius cal tindre per a futures situacions".

També et pot interessar