Puig demana el suport del PP i Ciutadans d'Andalusia per a reclamar a Sánchez un finançament just

La Generalitat reafirma en les Corts el seu "compromís íntegre" amb les víctimes davant l'acusació de "silenciar-les" del PP.

Ximo Puig intervé en les Corts
Ximo Puig intervé en les Corts / Europa Press

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat les comunitats governades per PP i Ciutadans, com Andalusia, a sumar-se a la reivindicació de la Comunitat Valenciana per un nou model de finançament autonòmic, de cara al Consell de Política Fiscal i Financera convocat pel govern espanyol per a dilluns que ve, 5 d'octubre. A més, Puig ha defés la gestió del Consell per a fer front a la pandèmia del coronavirus i a la crisi econòmica i social que està provocant, i s'ha mostrat obert al diàleg amb tots els grups i a avançar en la progressivitat fiscal.

En la sessió de control en les Corts, el també líder del PSPV ha recalcat al portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, que el Consell no ha renunciat ni renunciarà "mai" a exigir al govern un finançament just.

Cantó ha censurat la seua "renúncia i falta d'energia" a l’hora de barallar-se per un tracte just per als valencians des que Pedro Sánchez està a La Moncloa. També ha denunciat l'"engany" de Sánchez després del seu compromís d'establir les bases d'un nou model de finançament abans de finals d'any i per això creu que Puig "es posa del costat del poderós en el seu partit i ha convençut Compromís", segon soci del govern valencià i suport en la investidura de Sánchez.

La negociació dels pressupostos

A les Corts tot gira ja al voltant dels pressupostos. El Partit Popular ha citat dilluns els grups parlamentaris per a negociar uns comptes que no sumen una oposició, que cada vegada més desconfia del Botànic per a arribar a un pacte.

Compromís ha concretat una proposta de reforma tributària que inclou impostos a la banca, a les begudes ensucrades o a les estades turístiques. Proposen que pague qui més té, com també ha demanat Unides Podem.

Segons el president de la Generalitat, la nova fiscalitat tindrà una coherència general amb els pressupostos i ha anunciat que s'han invertit ja més de 1.000 milions d'euros en la lluita contra la pandèmia. També que el pròxim 20 d'octubre s'activarà el bo viatge amb descomptes.

Compromís amb les víctimes

D'altra banda, la consellera de Memòria Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha garantit que la Generalitat està "íntegrament compromesa i continua lluitant perquè les víctimes de la pandèmia tinguen el lloc que es mereixen", amb iniciatives com el gran homenatge que es durà a terme en el marc del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. "Les víctimes de la Covid són de tots", ha exclamat en el ple de les Corts davant les crítiques del PP per "silenciar" els afectats i deixar-los "en una clara situació d'abandó i desemparament".

El PP denuncia una nova sospita sobre el germà de Puig

El Partit Popular ha aprofitat la sessió de control per a anunciar que hi ha una nova denúncia que investiga l'agència antifrau sobre una subvenció d'Agricultura de 36.000 euros a Francis Puig, germà del president. Els populars han dit que aportaran aquest expedient d'Agricultura per a ampliar la denúncia que ja està en els jutjats sobre les ajudes de la Generalitat a Francis Puig perquè, diuen, s'han pagat sense justificació.

També et pot interessar

stats