Puig defén les inversions al Baix Segura mentre que els alcaldes urgeixen a fer grans infraestructures davant noves gotes fredes
Fa dos anys que el Baix Segura va patir la pitjor DANA en 140 anys, que va deixar una factura de 3.000 milions d'euros en pèrdues i va costar la vida a tres persones
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit aquest dilluns, durant la visita al Baix Segura amb motiu del segon aniversari de la DANA, que la "prevenció és l'única alternativa" per a evitar que un nou episodi com el de 2019 tinga greus conseqüències. Puig ha assegurat que totes les administracions estan "alineades" en la recuperació de la comarca i ha valorat el treball conjunt. El president ha defés que algunes inversions ja estan en marxa, com la que aquest dilluns ha visitat a Almoradí i en la qual part dels fons els ha aportat la Generalitat, i que altres esperen rebre els fons europeus per a prendre impuls.
La pitjor gota freda viscuda en els últims 140 anys al Baix Segura, va desbordar infraestructures i va inundar habitatges, negocis i camps. La DANA de 2019 es va cobrar la vida de tres persones i va deixar una factura de 3.000 milions d'euros en pèrdues. L'aigua va arribar a quasi dos metres en alguns barris i pedanies d'Oriola.
Els principals danys en infraestructures ja s'han reparat. La Confederació Hidrogràfica del Segura ha gastat des de 2019 quasi 20 milions d'euros. Principalment s'han invertit a reparar el trencament de la Mota d'Almoradí, que aquest dilluns ha visitat el president del Consell i responsables polítics de la localitat. El Pla Vega Ren-hace ha invertit en 2021 un total de 49 milions i mig d'euros en plans d'emergència en 24 municipis de la comarca i projectes de drenatge sostenible.
Però queda molt per fer. Als municipis afectats, tot i reconéixer l'esforç de les administracions i el treball fet, reclamen celeritat i solucions hidràuliques definitives, que els lleven l'amenaça permanent d'una DANA. En aquest sentit, l'alcalde d'Oriola, Emilio Bascuñana, ha urgit al Consell a posar en marxa les grans inversions anunciades. "Tot continua igual: no hi ha obres, no hi ha projectes definits, no hi ha pressupostos, seguim analitzant, seguim estudiant i seguim pendents de rebre ajudes, com ara al comerç, que no han arribat", ha criticat Bascuñana.
L'alcaldesa d'Almoradí, María Gómez, també ha reclamat que les administracions acceleren les inversions previstes per a evitar que nous episodis facen encara més mal.